REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Banány


Těch jenom v Malajsii roste 26 druhů. V Praze se první banány objevily v roce 1924. Obyvatelé se s nimi seznámili již v roce 327 př.n.l. Toho roku táhla armáda Alexandra Velikého nekonečnými banánovými plantážemi v údolí Indu. Banány mají asi 20 % lehce stravitelných, provitamin A, vitamin D, vitaminy skupiny B (B 1 – thiamin, B 2 riboflavin, B 6 pyridoxin), poměrně málo vitaminu C, z minerálních látek vápník, draslík, takže je výborný při dietách a výborným ovocem pro děti. Kromě snížení rizika infarktu zapříčiňují svým složením vyplavování serotoninu a tím snížení pocitu stresu. Organismus těch, co jedí hodně banánů, je tak lépe chráněn proti stresu. Energetická hodnota 90 kcal ve 100 g.

Stupně zralosti banánů:
Optimální teplota skladování banánů je od 14 do 18 stupňů Celsia.
Stupeń číslo 2 – zelená barva před zvýšením teploty
Stupeň číslo 3 – zelená barva převyšuje nad žlutou tzv. technologická zralost
Stupeň číslo 4 – žlutá barva převyšuje nad zelenou – zralost pro expedici k maloodběratelům
Stupeň číslo 5 – žlutá barva se zelenými špičkami – preference pro konzumaci 35 %
Stupeň číslo 6 – zcela žlutá barva – preference pro konzumaci 40 %
Stupeň číslo 7 žlutá barva s hnědými skvrnami – spotřebitelská zralost preference pro konzumaci 15 %

Ve světě některé známé druhy banánů:
baby-banány které jsou asi šest cm dlouhé a jejich chuť je velmi ceněná, proto jsou také nejdražší. Bohužel velmi rychle podléhají zkáze.
jablkové banány mají délku asi 8 – 10 cm a v jejich chuti je patrná příchuť jablek. Kupují se zelené a nechávají se dojít při pokojové teplotě. I jejich cena je vyšší.
červené banány, které se od ovocných liší jen menší velikostí a barvou slupky.
banány na vaření nejsou určeny k přímé spotřebě. Vaří se ve vodě jako příloha nebo se smaží na pánvi. Jsou podstatně větší než banány ovocné, ale za syrova nechutnají valně.
banány zelené plantejny (plantains ) viz plantejny Ve východní Africe se kvašením banánů získává surovina pro výrobu piva.
banány odrůdy matoke – se konzumují v Ugandě a upravují se na různé způsoby. Uganďan jich sní denně 1 až 2 kg. Jsou zde hlavním zdrojem obživy. Pokud se obyvatel Ugandy chystá do ciziny, jeho první otázka zní, zda tam lze koupit matoke. Je-li odpověď záporná, berou si s sebou často i 16 kg.

Obvykle se konzumují banány syrové, ale mohou se i přidávat do salátů, ale mohou se i mírně opékat nebo flambovat s hnědým cukrem, brandy nebo rumem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy