REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bambus (bambusovník)


Vytrvalá tráva, která dosahuje výšky až 30 metrů. V čínské kuchyni se používají tepelně upravené mladé bambusové výhonky na přípravu salátu. V kuchyni pro nás představují neobvyklý druh zeleniny, nepostradatelný hlavně v jihoasijské kuchyni. Do Evropy se dovážejí sušené nebo konzervované. Obilky jsou využívány jako potravina.

Bambus je nejrychleji rostoucí rostlina na světě. Denně dokáže vyrůst až o 60 cm. Za dva měsíce dosáhne výšky až 40 metrů. Pro svou neobyčejnou pevnost se dá použít v Asii jako výtečný stavební materiál, ale mladé výhonky slouží i jako potravina. Bambusové výhonky jsou důležitou složkou potravy 10 miliónů lidí, hlavně v Asii. K jídlu se hodí jen velmi mladé, křehké a sladké výhonky, které právě vyrazily ze země. Čerstvé výhonky se musí trochu povařit a v lednici ve vodě vydrží až 10 dnů, ale musí se jim vyměňovat voda, aby neztmavly.

I mnoho druhů zvířat je závislých na bambusu, např. medvědi a horští tapíři jedí velké množství bambusu, horské gorily a antilopy, lemuři, pandy, žáby, želvy a asijské ptačí druhy. Vědci zjistili přes 1 300 možností použití bambusu. (např. slouží k výrobě domů, výrobě nábytku, papíru, košů či hudebních nástrojů). Bambusové produkty využívá přes dva a půl miliardy lidí na celém světě.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy