REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balsamico ocet


Technicky vzato, ocet balsamico není skutečný ocet – jeho výrobní proces se blíží postupu používanému při výrobě sherry a přípravě klasických octů se příliš nepodobá. Není vyráběn z vína, ale ze šťávy z vylisovaných hroznů Trebbiano, které neprošly procesem kvašení. Tyto sladké šťávy se pomalu zahřívají tak, aby proběhla koncentrace cukru – vznikne tmavý sirup, který se ukládá se do sudů (tzv. ocetnic), v nichž je malé množství octa s octovým zákvasem. V těchto sudech, které se vyrábí z třešňového, kaštanového, jalovcového, morušového a jasanového dřeva, pak zraje za přísně kontrolovaných podmínek několik let. Všechna tato dřeva dávají octu charakteristické aroma a buket. Během zrání se ocet také vypařuje, houstne a získává koncentrovanou chuť.Na pultech obchodů najdeme dva druhy balsamikového octa – bílé a tmavé. Bílý ocet se vyrábí z octu bílého vína a vinného moštu z odrůdy hroznů Trebbiano, tmavý zůstává zrát v sudech (díky tomu získá svou typickou chuť).


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy