REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balastní látky


Jsou obsaženy zejména v ovoci a zelenině, obilí, sušených luštěninách a ořechách. Nejdůležitější je celulóza ( vláknina) a lignín – rozpustné ve vodě, ale i pektiny a hemicelulozy, které jsou ve vodě rozpustné. Doporučená denní spotřeba by měla činit 30 – 40 g. To proto, že se tím lidský organismus čistí, léčí a udržuje.

Jejich zdrojem je především obilí a proto bychom měli upřednostňovat celozrnný chléb před bílým, tmavou mouku před bílou. Čím je mouka světlejší, tím méně obsahuje balastních látek (pro zajímavost: čtyři 50 g krajíce celozrnného chleba anebo dva grahamového obsahují 15 g balastních látek). Luštěniny jako fazole, čočka, boby jsou velmi bohaté na balastní látky. Obsah ve 100 gramech: fazole bílá 18 g, zelený hrášek 16,8 g, sušený hrách žlutý 11,3 g, čočka, 11,2 g.

Ze zeleniny a ovoce nejvíce balastních látek obsahuje zelený hrášek, brokolice, maliny, hrušky, rybír a angrešt. Ze sušeného ovoce jsou to vlašské ořechy a sušené fíky a ovesné vločky, které jsou součástí müsli. Výhodou těchto látek je to, že se téměř nezměněné dostanou do tlustého střeva, kde váží vodu tím, že nabobtnají, čímž zvětší obsah střev a podporují jejich činnost a pohyb. Udržují v rovnováze látkovou výměnu. I když mají vysokou nutriční hodnotu, jsou neodmyslitelnou složkou dietní stravy diabetiků.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy