REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Baklažán


Lilek vejcoplodý, lilek jedlý, bot. název Solanum melongena. Zelenina s fialovou slupkou a bílozelenou dužninou, hruškovitého tvaru, dlouhý asi 20 cm. Jako kulturní rostlinu jej začali pěstovat Indové. Stejně jako rajčata a brambory patří k lilkovitým rostlinám. Do Evropy se dostal jako okrasná rostlina v 15. století z Indie. Hojně pěstovaný ve Středomoří, Přední Asii a severní Africe. Obsahuje asi 90 % vody.

Z výživných látek obsahuje vitaminy skupiny B – B 1 a B 2, vitamin C, méně železa, draslíku, hořčíku, fosforu, vápník a uhlohydráty. Obsažený mangan povzbuzuje sexuální aktivitu. Užívají se při zácpě, kolitidě, žaludečních vředech a nervových poruchách, snižuje krevní tlak, cholesterol v krvi, zpevňuje krevní kapiláry, působí protiskleroticky a protizánětlivě a zlepšuje funkci nervové soustavy. Pročišťuje organismus a povzbuzuje činnost ledvin a žlučníku. Mladé plody mají sladce kořenitou, pikantní chuť, přezrálé mohou být trpké. Nemá žádnou chuť, což je výhoda, protože se může ochutit nejrůznějším kořením, ale i citrónem, bylinkami, mořskou solí a dá se kombinovat i s jinými druhy zeleniny. Nezralé plody obsahují také jedovatý solanin.

Připravuje se buď vcelku jako brambory nebo nakrájený na plátky, kostky, dušený, zapékaný, plněný, pečený, smažený, zapečený s česnekovou zálivkou, ale výborné jsou i plněné. Nakrájené na tenké plátky se obalují v česnekovém, ořechovém, bylinkovém nebo sýrovém těstíčku. Nemusí se loupat, stačí před pečením důkladně omýt pod vodou. Je málo kalorický, obsahuje asi 35 kalorií ve 200 gramech a nejvíce živin je pod slupkou, proto by se neměla loupat a je ideální při odtučňovacích dietách. Nejlépe chutnají naložené do olivového oleje s cibulí a pepřem. Baklažán se na trzích v Praze poprvé objevil v roce 1880. uchovává se v chladnu a temnu a vydrží asi 10 dní. V příliš chladné ledničce se na plodech objevují hnědé skvrny. Příliš tuhé plody dobře dozrávají při pokojové teplotě. Baklažán je opravdu rostlina pro velké jedlíky. Vláknitá, houbovitá dužnina v žaludku „ nabobtná“, roztáhne se a tím člověk získá pocit nasycenosti.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy