REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Avokádo


Je zapomenutý český název hruškovec americký ( Persea americana) – plody tohoto ovoce pocházejí z rovníkové oblasti Jižní Ameriky z Mexika. Je to až 20 metrů vysoký strom. Avokádo bylo objeveno v mexiku kolem roku 291 př.n.l. vzhledem ke svému tvaru a kožovité slupce smaragdové barvy získalo jméno odvozené z latinskoamerického slova „ahuactl“, jež v překladu znamená varle. Dnešní pojmenování „avocado“ získalo až díky siru Henrymu Sloanemu v 17. století. Ačkoli máslovou chuť avokáda dokázalo ocenit již Aztékové, kteří věřili v jeho afrodiziakální účinky, bylo až do začátku 20. století považované za nechutné jídlo.

V současnosti se pěstuje jak v Jižní Americe, v karibské oblasti, v severní Africe, ale také na jihu Španělska. Plody jsou velké, hruškovité, tvarově se podobá obrovské tykvi, temně zelené až nafialovělé s černým odstínem zbarvené bobule. Existuje mnoho odrůd. Na čtyři sta známých odrůd, které se liší tvarem a barvou dužiny, za nejdůležitější platí izraelská Ettinger s hladkou zelenou slupkou, sklízená od září do února, Naval s tmavozelenou bradavičnatou slupkou – sklizeň od ledna do dubna, a světlezelený Fuerte – sklizeň srpen až květen. V poslední době se rozšířil i skoro černý druh se zjízveným povrchem Hass a novější druhy Wurtz a Reed. Známá je i odrůda avokádová hruška nebo aligátoří hruška. Pocházejí ze stromu připomínajícího palmu. Mají jemnou zelenavou dužninu a jedno velké semeno. Dužnina má máslovitou konzistenci a lahodnou, lehce ořechovou chuť. Kromě komplexu vitaminů A, B 1, B 2, C, D, E, K a provitaminu A obsahuje bílkoviny, Z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík, sacharidy a asi 30 % oleje. Plody avokáda znali již Indiáni v předkolumbovské éře Ameriky.

Avokádo se konzumuje syrové a využívá v kuchyni zejména v kombinaci s různými druhy zeleniny, výborné jsou i studené osvěžující polévky, předkrmy, pomazánky, dezerty, zmrzliny, koktejly a sorbety ale je vhodný i k přípravě jemných salátů a uplatní se při přípravě pokrmů ze studené kuchyně. Prolisovaná dužina se může podávat lehce osolená a opepřená s několika kapkami citrónu. Tvoří výborný základ pro různě ochucené dipy a zeleninové saláty. Rozpůlené avokádo se plní krevetami a nebo sekaným kuřecím masem. Avokádo je zralé, když do něho lze lehkým tlakem prstu vytlačit dolíček. Slupka by měla být neporušená a bez kazů. Tvrdé, nezralé avokádo nejlépe do zraje při pokojové teplotě zabalené do novin nebo papíru. Plod před konzumací rozkrojíme podélně a protisměrným otáčením polovin jej zbavíme pecky. Využívá se k přípravě zvláčňujících krémů pro pleťové masky a koupelové oleje. K avokádu se nejlépe hodí bílé víno.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy