REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Asafoetida


Podporuje trávení a chuť k jídlu, stimuluje, je baktericidní, posilující, dobrá na srdce, napomáhá odbourávání jedů, působí proti vystřelujícím bolestem a nadýmání. Odstraňuje žaludeční obtíže a zahlenění, choroby žaludku, ztrátu vědomí a mdloby, epilepsii, kašel. Tekutá klovatina působí proti obstrukcím v těle a stimuluje především trávicí funkce. Posiluje nervy a plíce, působí povzbudivě na krevní oběh a sekreci. <-p>

Při dlouhodobém užívání, třeba i v malých dávkách, vyvolává štiplavé podráždění v krku, podobně jako cibule, plynatost, průjem a pálení při močení. Těkavý olej však nezůstává v těle dlouho, je rychle vyloučen močí a potem, kde může být snadno zjištěn. Asafoetida je také považována za látku vypuzující hlen, podporující močení a menstruaci. Zabraňuje nadýmání a také vzniku chorob sleziny a močového měchýře, je prospěšnou pro ochrnuté pacienty. Je velmi oceňována při léčbě kašle a dýchacích potíží. Základní dávka asafoetidy je 1 g. Při nervových chorobách, jako je obrna lícního nervu, částečné ochrnutí a křeče, je asafoetida velice účinná. Rovněž i při léčbě malárie. Další oblastí, kde asafoetida provádí zázraky, je hysterie – psychoneurotická choroba, při níž se potlačené komplexy odštěpí od osobnosti a dají vznik hypnotickým stavům (na příklad náměsíčnosti či ztrátě paměti) -, která se projevuje mnoha tělesnými symptomy, jako jsou tiky, ochrnutí, slepota a hluchota. Pacient je nesmírně citově labilní a afektovaný. Asafoetida odstraňuje mnoho z těchto symptomů. Stejně zázračný vliv má také na černý kašel a na velmi bolestivé srdeční potíže či anginu pectoris a na křeče, které někdy následují po neobyčejně sužujících, vystřelujících bolestech.

U takzvané Globovy hysterie se objeví na břiše kulatá boule, roste a pohybuje se směrem k hrudníku. Asafoetida je i v tomto případě velmi účinná. Asafoetida je podle ájurvédy hořká a mastná, řízná, ostrá, silně pálivá a následně hořká pryskyřice. Poznámka: Při chorobách plic je nejlepší podávat asafoetidu syrovou, neboť je silnější a účinnější. Při chorobách břicha může asafoetida působit dráždivě, proto je lépe ji přijímat smaženou. Nesmažená asafoetida způsobuje zvracení.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy