REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Artyčoky


Angl. Ball thistle, něm. Artishocke, fr. Artichaut, šp. Alcachofa, Alcaucil, it. Carciofoto, artyčok kardový (Cynara cardunculusm) – jsou mladé dužnaté úbory, tj. lůžko a dužnaté zákrovní šupiny vytrvalé rostliny z čeledi složnokvětých.

Pěstovaly se už ve starém Řecku, Římě a Egyptě. Jsou oblíbenou zeleninou ve Středomoří – ve Španělsku, Itálii a Francii. Je několik druhů. Ve vnitrozemí zřídka pěstované, jsou lahůdkovou zeleninou. Z jejich bodlákových hlavic vybíráme hlavně dužnaté dno (neboli tzv. „lůžko“) a silnější zákrovní obalové lístky. K přípravě studených pokrmů jsou vhodné artyčoky vařené nebo konzervované. Malé artyčoky je výborné smažit čisté nebo obalené ve strouhance a podávat studené, pokapané ochuceným octem. Šištice se mohou i zapékat, přidávat do rizota, na pizzu, můžeme je uvařit s olejem, červeným vínem a chutný je i artyčokový salát nebo artyčokový koláč.

Artyčok znali již ve starém Egyptě, Řecku a Římu, kde jim přisuzovali afrodiziakální účinky. Velmi oblíbené jsou ve Středomoří a v Africe. Obsahuje vitamin B, provitamin A, cukry a inulin. Artyčoky se používaly i v lidovém léčitelství jako antikoncepce a afrodisiakum, ale tyto účinky nebyly potvrzeny. Obsahují mnoho živin, mají detoxikační a regenerační účinky a příznivě působí především na játra. Také snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporují činnost žlučníku a usnadňují trávení tuků. Ulevují od pocitu plnosti, od zácpy, ale i průjmu. Aby artyčoky během přípravy nezhnědly, potřeme je trochou citrónové šťávy. Olej z dušených artyčoků můžeme použít do salátových zálivek, protože má příjemnou chuť po citronu a koření. Z artyčoků se připravují i speciální likéry, např. Cynar, který se vyráběl v bývalé Jugoslávii, ale je k dostání i artyčokový čaj.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy