REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Artyčokové spodečky


Zdužnatělé lůžko květů artyčoku, byliny podobné bodláku. Artyčok byl u nás známý už v 16. a 17. století a ceněn jako dietní potravina. Jíme z nich zdužnatělé vnější šupiny zákrovu, srdíčko a sám zákrov. Před konzumací artyčoky důkladně omyjeme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme a vaříme asi půl až tři čtvrtě hodiny. Jsou měkké poznáme podle toho, když vpíchneme nůž do zákrovu.

Artyčoky jíme rukou tak, že je otrháváme po jednotlivých šupinách a namáčíme v majonéze, ochuceném jogurtu nebo v různých omáčkách. Mezi prsty nám nakonec zůstane květní lůžko, ze kterého lžičkou odstraníme základy květů. Na stůl podáváme misku s vodou na opláchnutí rukou a ubrousky. Nejlahodnější je teplý.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy