REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Arrowroot


Čti aró(h)rút, šípový kořen“, poskytujícím Indiánům lék proti „šípovému“ jedu. je jemný škrob, vyráběný z hlíz a oddenků různých rostlin: pravý arrowroot neboli západoindický pochází z oddenků marantových (Maranta arundinacea a Maranta indica), Pochází ze Západní Indie domácí ale rozšířila se na Kanárské ostrovy, do Natalu, na Madagaskar a do Východní Indie. Jeho zrnka se podobají zrnkům bramborového škrobu.

Východoindický nepravý arrowroot správněji nazývá se škrobem kurkumovým neb zázvorovým, neboť pochází z oddenků zázvorovitých rostlin rodu Curcuma, které se pěstují hojně na Malaboru a v Přední Indii. V Bombaji se prodává svěží pod jménem gulál. Brazilský arrowroot jako takový k nám přichází zřídka, je k dostání zrněný pod jménem tapioca; pochází z hlíz jedovaté rostliny Manihot utilissima, původem z Jižní Ameriky. Za brazilský arrowroot se často vydával škrob batátový z batátu (Batatas edolis).

Kromě toho se arrowroot získává z nezralých banánů (t. zv. guayanský), z dosen a jiných příbuzných rostlin (arrowroot queenslandský) a. pod.Arrowroot se používá také k zahušťování želvích a rybích polévek.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy