REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Arak


Pravý, východoindický, je ušlechtilá lihovina, vyrobená destilací zakvašených šťáv palmových nebo třtinové melasy. V obou případech se provádí zakvašování pomocí rýže, rozvařené na kaši a podrobené za přísady kvasničných kultur dalšímu procesu, počínajícímu zcukřením obsaženého rýžového škrobu a končícímu silným rozmnožením kvasnic. Teprve potom se přidává melasa nebo palmová šťáva; tím počíná vlastní, pozvolné kvašení, po kterém se přikročí k destilaci. Obchodním střediskem araku je Holandsko.

Největším výrobcem je ostrov Jáva, nejznámější značka Batavia Arrak. Arrak se hodí k přípravě grogu a punče. Je bezbarvý nebo slabě nažloutlý s jemnou rumovou příchutí. Arrak je destilovaný z rýžového kalu a často také z cukrové třtiny nebo kokosové šťávy, někdy i z melasy cukrové třtiny původem z Indie.

Arak svou vůní i chemickým složením je podobný pravému rumu, mívá však o něco méně esterů a volných kyselin. Alkoholu má 50 – 60 %, nesmí však u pravého zboží klesnouti pod 50 %. Řezaný arak má nejnižší hranici 40 %. Barva araku je slabě žlutá, nebo je bezbarvý vůbec. Vyrábí se též uměle z tresti.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy