REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Apich


Lidový název pro libeček v Podkrkonoší. Aromatická bylina pochází z přední Asie, planě roste v jižní Evropě. Zmínka o jejím pěstování jako polévkového koření byla zaznamenána již ve 12. století. U nás je libeček znám jako bylina z Podkrkonoší, kde se mu lidově říkalo vlstek či apich. Tradičně se jím kořenily polévky v období Velikonoc, kdy bylo zvykem jíst ‚něco zeleného‘.

Libeček je vytrvalá bylina s lodyhou až 2 m vysokou, jeho listy vypadají podobně jako celerové. Patří do čeledi miříkovitých. Celá rostlina voní jako polévkové koření. Jeho aroma je způsobeno silicí terpineol; kromě ní obsahuje například vitaminy, enzymy, pryskyřičné látky nebo organické kyseliny. V kuchyni se používá čerstvý nebo sušený a drcený, a pro výrazné aroma vždy v menším množství. Patří také mezi rostliny léčivé. Má vliv na vylučování trávicích šťáv, mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce, jater. Je močopudný a mírně žlučopudný.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy