REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Apich zahradní


Apich zahradní či petruška je kořenová i naťová zelenina (petržel zahradní – dvouletá bylina). Jako aromatickou bylinu, vlastně jako naťovou zeleninu, ji rozšířil v Evropě hlavně Karel Veliký v 8. století, ale už ve 3. století je uvedena petržel jako koření v římské kuchařské rukověti. Dnes je rozšířená po celém světě. Užívá se kořen, listy i semena a to čerstvá, sušená i zmražená.

Obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, E, karoten, železo, hořčík, silici, apinol aj. látky povzbuzující chuť, trávení, a vylučování moči. Pomáhají při močových kamenech, zánětech prostaty a menstruačních potížích. Má afrodiziakální účinky. Petržel je základní zelené koření. Lze ji přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas a salátů. Na osobu užíváme v jídle lžičku sušené petržele.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy