REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Anýz


(Pimpinella anisum L.) – je vonné koření pocházející z východního Středomoří. Na ostrově Kréta byl anýz předmětem obchodu, neboť se odtud vyvážel. První zmínky o anýzu pocházejí z 1. století n.l. blahodárné a léčivé účinky anýzu znali už staří Egypťané, Řekové a Římané. Kořením jsou malé, tvrdé šedohnědé aromatické dvounažky s příjemně nasládlou chutí. Vůni jim dává silice (až 3 %) obsahující až 90 % anetholu. Koření bývá nazývané sladký kmín.

Plody rostliny s bot. názvem Pimpinella anisum se koření trvanlivé pečivo. Používá se mnohostranně. Nejlepší je anýz rozdrtit těsně před použitím, aby nevyprchala jeho charakteristická chuť. Dává se do pečiva, chleba, při nakládání řepy nebo červeného zelí, ale i jako přísada do likérů a koktajlů, stejně dobře se hodí i do jablečného nebo hruškového kompotu. Malým množstvím můžeme dochutit žampiony nebo ryby. Často se používá v indické a čínské kuchyni. Anýzové semínko má silné protikřečové účinky. Ulehčuje kašel, má vliv na vyměšování žluče a podporuje chuť k jídlu. Silice omezuje růst škodlivých bakterií, působí proti tvorbě plynů a střevním katarům. Čaj se připravuje ze 4 čajových lžiček pomačkaných plodů anýzů a zalitých 1/4 l vařící vody.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy