REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Angrešt, srstka


Jeho pěstování je doloženo historickou zprávou z roku 1536 v Basileji. Obsahuje karoten, sodík, železo, vápník, draslík (203 mg), měď, magnézium, fosfor ( 30 mg) a balastní látky, vitamin B 1, méně vitaminu C (25 mg). Dále pektinové ovocné cukry a menší množství barev. Obsah kyselin záleží na odrůdě a zralosti plodů. První písemná zmínka o angreštu je známa z francouzského textu žalmů z 12. století, kde je pojmenován jako „ grossillier „. Je však nepochybné, že angrešt byl znám a pěstován již dříve. Staré zprávy z cest ze západní Evropy a z Ruska uvádějí, že angrešt byl pěstován již v 11. století a do kultur se rozšířil z klášterních zahrad. Pěstuje se nejen v Evropě, ale i v Americe a je známo mnoho odrůd – od zelených a žlutých až po krásně červené a má bobule kulovitého nebo oválného tvaru.

Plané angrešty rostou v řidších lesích s dostatkem vzdušné vlhkosti. Angrešt má hůře stravitelnou slupku, jíst ho ve větším množství se nedoporučuje při žaludečních vředech, zánětu tlustého střeva nebo při průjmovém onemocnění. Naopak se doporučuje pro zlepšení krevních kapilár.

Uváděné obsahy jednotlivých složek jsou pouze průměrné, neboť se liší i podle odrůd a jejich uchování je odvislé od manipulace po sklizni. Zředěná angreštová šťáva má léčivý účinek při chorobách z nachlazení, doporučuje se při chronických zácpách, ateroskleróze, hypertenzi, anémii a otylosti. Zvláště je vhodná pro děti, protože obsahuje velké množství minerálních látek, které podporují vývoj kostí a chrupu. Obsažené pektiny v angreštu napomáhají při tepelné úpravě k zrosolovatění. Z angreštu zavařujeme příjemně nakyslé kompoty a marmelády a výborný je i čerstvě natrhaný.

České slovo angrešt, nářečně také ankrešt, pochází ze staročeského agrest, víno z nezralých hroznů, slova původně převzatého z italštiny. Pozdně zrající odrůda angreštu se jmenuje Šolcova naděje. Většinou dáváme na zahradě přednost velkoplodým odrůdám, jako jsou Astrid, Česká koruna, Zlatý fík ad. Můžeme si vybrat i červenoplodé odrůdy např. Final, Industrie, Šolcova naděje. V současné době byly do pěstování uvedeny odrůdy s dobrou odolností vůči americkému padlí angreštovému. Mezi tyto odrůdy patří žlutoplodé Invicta a Rixanta a červenoplodé Rokula a Rolonda.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy