REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Andělika lékařská


(Archangelica officinalis) – bylina z čeledi miříkovitých, rostoucí kolem horských potoků. Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a je vhodnou drogou pro zvýšení střevní peristaltiky. Jako potrava se používají listy a lodyhy a to hlavně na severu Evropy (Grónsko, Norsko, Island, Lotyšsko … ). Na salát bereme jen mladé listy, lodyhy můžeme zpracovat jako zeleninu, použijeme ale jen vedlejší stonky. Můžeme z nich udělat i džem nebo je kandovat v cukru jako pomerančovou kůru. Mladé listové řapíky trháme v červnu, oloupeme je jako reveňové a povaříme do změknutí. Potom je nařežeme na kousky asi 4 cm dlouhé a necháme je až desetkrát přejít varem ve zpěněném cukru.

Už v minulosti se věřilo na magické schopnosti anděliky ( angelica archangelica). Legenda praví, že jeden mnich měl sen, ve kterém mu anděl doporučil používat tuto rostlinu, aby ochránil lid před různými nemocemi.Její název je odvozen od archanděla Michaela. Její používání se datuje od 14. století.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy