REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ananas (Ananas comusus)


Je bohatý na draslík ( 220 mg ve 100 g), vápník ( 13 mg), hořčík, železo, zinek a mangan ( v 1 kg 120 až 135 mg). Energetická hodnota ve 100 g 50 kcal.

Už Kryštof Kolumbus, který objevil ananas v roce 1493, u Indiánů na ostrově Guadeloupe, se zajímal o léčivé účinky tohoto lahodného ovoce. Ostrované pili ananasovou šťávu na zlepšení trávení a proti bolestem břicha. Ananas obsahuje bromelain, enzym patřící do skupiny proteáz, neboli látek, které jsou schopny rozkládat proteiny.

Ananasovník pochází z Brazílie a poprvé byl do Evropy přivezen na konci 17. století. Asi o třicet let později v Anglii úspěšně dozrál a byl pěstován ve skleníku, jako lahůdka pro bohaté.

Z jazyka Guaraníú bylo také odvozeno jméno rostliny, která má domorodý název – ana-ná. Na ohromném území měl název rostliny různé tvary a odchylky (nanas, ananassa aj.), jak je zaznamenávali cestovatelé, botanikové a misionáři. Ze sta druhů ananasů jsou nejrozšířenější čtyři: „Smooth Cayenn“ se žlutooranžovou dužinou, skupina žlutomasých odrůd „Queen“, načervenalý „Red Spanish“ a hnědožlutý „Black Jamaica“. Jejich váha se pohybuje od jednoho do čtyř kilogramů a do Evropy je vyváží Pobřeží Slonoviny, Keňa, Jižní Afrika, Střední Amerika, Čína, Thajsko i Vietnam.

Pomáhá při revmatických a zánětlivých onemocněních. Urychluje proces trávení, má příznivý vliv na krevní oběh a chrání tak před anginou pektoris, infarktem myokardu i mozkovou mrtvicí. Obsahuje vedle celé řady vitaminů, vitamin C (13 mg) a minerálů i biotin, který podporuje fermentaci uhlohydrátů a tím snižuje nadváhu a enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, snižuje krevní tlak, betakaroten (25 mg). Dužnina obsahuje 85 % vody, 8 – 16 % cukrů, 0,4 % vlákniny. Konzervovaný ananas ztrácí až 60 % vitaminů a také bromelin.

V Karibiku si ananas cení také pro jeho erotizující působení. Světové centrum pěstování ananasu je na Havajských ostrovech, na které připadá polovina světové sklizně. Nedaleko havajského přístavu Honolulu leží hlavní město „ ananasového světa „ Wahiawa, kde je pitná voda obohacována chlazenou ananasovou šťávou.

Dnes jsou rozhodujícími pěstiteli zejména Brazílie, Čína a Malajsie. Světová produkce se pohybuje kolem 3,5 miliónu tun. Kupodivu ananas neroste na stromě, ale nízko nad zemí. Ze středu přízemní růžice mečovitých listů vyrůstá lodyha s květy. Plody mají hmotnost od půl kg do 2 kilogramů, ale najdou se i desetikiloví rekordmani. Kromě zlaté a žluté barvy se pěstují i červenofialové a dokonce i dočerna vybarvené odrůdy. Dužina je bílá až nažloutlá. Konzumuje se syrový i vařený. Pro vývoz se musí sklízet nedozrálé, které vydrží při teplotě do 12°C asi 3 týdny. Doma se nemají skladovat v ledničce, ale ve spíži s teplotou asi 7°C.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy