REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amur bílý


Ctenopharyngodon idella- První zmínka o amuru bílém v našich vodách je z roku 1961. Je domovem z Číny a oblasti Dálného východu a z povodí řeky Amuru. Je chován v rybnících na jižní Moravě, kde je i uměle rozmnožován. Dnes je možno konstatovat, že aklimatizace amura v našich vodách byla úspěšná. Můžeme se s ním setkat v nádržích, tůních, odstavných ramenech i velkých řekách.

Amur se v českých zemích uchytil zhruba před čtvrt stoletím, takže o své místo na slunci musí teprve bojovat. Přesto je jeho bílé maso opravdovou pochoutkou. Amura můžeme buďto chytit na vlastní udici, nebo také koupit v obchodě. S rozvojem prodeje zpracovaných chlazených ryb přichází i porcovaný amur. Půlky, podkovy a filety je možno spatřit i v našich obchodech.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy