REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amonium


Kyselý uhličitan amonný, přidává se do těsta. Kypřící prostředek jinak zvaný „cukrářské droždí“ nebo sůl „jeleního rohu“. Jemně bílý prášek, čpící silně po čpavku. Přidáváme rozmíchané v tekutině! Používáme jen pro pečivo nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké aj.) Ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou (vlhkostí vyprchá!).

V předpisech na drobné cukroví se občas setkáme s amoniem. Jak se s ním zachází a kdy ho používáme? Amonium rozpustíme v menším množství tekutiny a přidáme ho až do hotového těsta. Používáme ho výhradně pro nízké druhy cukroví, jako jsou perníčky, sušenky a jiné. Při pečení pach čpavku vyprchá a nic není cítit. Ve vyšších vrstvách by část pachu mohla zůstat a proto ho dávkujeme velice opatrně. Na ½ kg těsta asi 1 – 2 g amonia.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy