REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amarelky


(Zkomoleně amrhele), míšenci třešně s višní chuti sladkokyselé, navinulé, jichž pecka drží pevně při stopce. Zvlášť krásně světle červená královská sladká nebo pozdní amarelka jsou sorty pro kuchyň doporučení hodné. Amarelky zavařují se dvojím způsobem: Dobře vybrané, krásné, bezvadné plody se vyperou, stopky se z polovice uřezají a odváží jim rovné množství cukru. Tento se rozpustí a svaří za častého sbírání pěny v hustý syrub; v tomto se amarelky při mírném ohni zavaří, až slupka jejich se scvrkne; potom se vyndají, cukr zavaří se na hustější rosol a po vychladnutí naleje na amarelky narovnané do sklenic, jež se obvážou.

Při druhém způsobu se stopky amarelek úplně otrhají a plody se potom špičatým dřívkem nebo přístrojkem odpeckují. Na 1 1/2 kg amarelek bere se 250 g cukru, který svaří se na hustý syrub, amarelky vloží se do něho a jedním varem přejíti nechají. Cukr svaří a odpění se druhého dne znovu a vychladlé amarelky se do něho na chvíli vloží a opět vyndají. To opakuje se i třetího dne, načež se cukr svaří s vanilkou a naleje na vychladlé amarelky do sklenic, jež se obvážou.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy