REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amarelka a její druhy


Zkomoleně amrhelka, amrhele, hamrle, hamrale – míšenci třešně s višní chuti sladkokyselé, navinulé, jichž pecka drží pevně při stopce. Zvlášť krásně světle červená královská sladká nebo pozdní amarelka jsou sorty pro kuchyň doporučení hodné.

Amarelky zavařují se dvojím způsobem: Dobře vybrané, krásné, bezvadné plody se vyperou, stopky se z polovice uřezají a odváží jim rovné množství cukru. Tento se rozpustí a svaří za častého sbírání pěny v hustý syrub; v tomto se amarelky při mírném ohni zavaří, až slupka jejich se scvrkne; potom se vyndají, cukr zavaří se na hustější rosol a po vychladnutí naleje na amarelky narovnané do sklenic, jež se obvážou.

Při druhém způsobu se stopky amarelek úplně otrhají a plody se potom špičatým dřívkem nebo přístrojkem odpeckují. Na 1 ½ kg amarelek bere se 250 g cukru, který svaří se na hustý syrub, amarelky vloží se do něho a jedním varem přejíti nechají. Cukr svaří a odpění se druhého dne znovu a vychladlé amarelky se do něho na chvíli vloží a opět vyndají. To opakuje se i třetího dne, načež se cukr svaří s vanilkou a naleje na vychladlé amarelky do sklenic, jež se obvážou.

Monova amarelka – ovoce bledě červené, kysele nasládlé, na krátké stopce. Kůže lesklá, dužnina měkká, plná šťávy, chuti výborné.

Královská ranná – ovoce kulaté, na obou koncích ploské, po stranách trochu baňaté, s velkým žlábkem a důlkem, v němž tkví stopka krátká a zelená. Kůže průsvitná, tmavě červená. Dužnina měkká, plná bílé šťávy, která u přezrálých amarele barvím se načervenale, chuť nakyslá. Pecka malá, kulatá. Hodí se na sušení i na tabuli. Na stromě vydrží pět až šest týdnů.

Sladká amarelka – ovoce na obou koncích velmi ploché, po jedné straně patrně nasířelé s velkým žlábkem. Kůže jemná, tmavě červená. Dužnina bílá, měkká, velice šťavnatá, chuti sladší než jiné amarelky. Stopka krátká, silně světlezelená, poněkud začervenalá.

Višně rozdělujeme na kyselky, amarelky, tmavé sladkovišně a skleňovky. Převážná část odrůd, které jsou v současnosti pěstovány patří do skupiny kyselek.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy