REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Alfatoxin


Je to látka, která vzniká z plísní, ale ne v pravém slova smyslu, ale houbami, které se nazývají Aspergillus flavus, na organických látkách a jak pokusy ukázaly, je rakovinotvorná. Právě z toho jména a slova toxin vznikl název látky A (jako Aspergillus – z lat. Aspergo – česky kropím) FLA ( jako flavus – česky žlutý) TOXIN.

Dnes už známe řadu toxinů. Objevuje se v sušeném mléce, pistáciích, arašídech, ořeších, koření, sušeném ovoci (např. fíky), sóje, kukuřici a výrobcích z těchto surovin. Patří k látkám, které se souborně označují jako mykotoxiny. Takových látek bylo popsáno už asi sto. Až do roku 1960 nebyly alfatoxiny známy ani odborníkům. Teprve v tomto roce vstoupily na scénu. Lidstvo se s nimi seznámilo v polovině 80.let ve spojitosti s hromadným úhynem krůtích kuřat ve Velké Británii.

Minimální doba, kterou produkce toxinů vyžaduje, je zhruba 4 – 6 dní za optimálních podmínek, které nebývají obvyklé. Optimální teplota při které se produkuje nejvíce toxinů, je mezi 18 – 20°C. Aflatoxiny jsou nebezpečné tím, že vyvolávají otravy, které mohou poškodit lidské i zvířecí orgány zejména trávicí nebo vylučovací soustavy, například játra, ledviny a jiné. Chránit se můžeme tím, že nebudeme odkrajovat plesnivý kousek zeleniny, uzeniny nebo chleba, ale celý zlikvidujeme. Jakmile je potravina již trochu plesnivá, již nepatří na stůl.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy