REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Alfaalfa


Je používáno pro zhodnocené krmivo – vojtěšku, jsou naklíčená semínka také používána pro lidskou spotřebu. Alfalfa klíčky jsou oblíbené jako přídavek do salátů a na sendviče.

Jde o semínko euroasijské rostliny „Medicago sativa“ – česky vojtěška. Arabové pojmenovali tuto rostlinu AL-FAL-FA neboli otec všech potravin. Podporuje vstřebávání a využití cukrů, bílkovin, vápníku, železa a jiných stopových prvků.

Po staletí bylo používáno v alternativní medicíně jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu, který je mimo jiné dán anabolickým efektem účinných látek obsažených v alfalfa.

Vojtěška je známá svým vysokým obsahem vitaminu A, E, D, K a vitaminu B6 – pyridoxinu. Klíčky obsahují až 40% bílkovin, tedy podstatně více než většina druhů živočišné stravy, více než vejce, mléko a hovězí maso. Mimo to obsahuje celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy