REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Alergeny


Číhají i tam, kde je nečekáme. Alergie patří k nemocem nejzáludnějším. Na mléko jsou alergické 2,5 % dětí do 3 let. Alergie na vejce patří k nejčastějším u dětí v rozvinutých zemích (slepičí jsou více alergenní než kachní a bílek víc než žloutek), v zemích s velkou spotřebou rybího masa se vyskytují alergie na ryby. Těžkou alergii vyvolávají i korýši ( stačí 1 – 2 gramy!) nebo měkkýši.

Z rostlinných jsou to především arašídy ( stačí několik mg) nebo sója ( stačí 250 – 300 mg), hrách, různé ořechy, ale i pšenice, pohanka, rýže, sezamové semínko a celer ( alergie v Evropě běžné), rajčata, různé koření, čokoláda apod. Pozor i na papain ( užívá se k tendertizaci masa a čiření piva), či psyllium (přidává se do cereálních výrobků).

Proto je třeba sledovat složení potravin a dát si pozor i na chemické ošetření ovoce a zeleniny. Nepříjemný alergen je i pyl ambrózie. Je to rostlina podobná pelyňku. Do Česka se dostala z USA s dováženým obilím.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy