REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Airjan, airan


Mléčný osvěžující nápoj vyráběný z předem uvařeného, později zkysaného mléka, které se ředí studenou pramenitou vodou, ve městech minerálkou s ledem, přičemž voda tvoří 30 až 50 procent airanu. Je to výborný studený nápoj rozšířený je i na Kavkaze, v Bulharsku a ve Střední Asii.

Na zhruba 0,5 l: 150 g bílého jogurtu, špetka soli, lžička octa (obyčejného), studená voda.

Do sklenice dáme trochu vody a sůl, rozmícháme jí a pak přidáme jogurt, ocet a zbylou vodu. Znovu pořádně rozmícháme a můžeme podávat. Třeba v parném dni je to přímo lahůdka.

Pochází z Bulharska, kde je všude k dostání i hotový, zde ani nepřidávají ocet protože jejich jogurt je trochu kyselejší.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy