REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Agar-agar


Látka, získávaná z některých mořských řas. Užívá se k přípravě želé. Rostlinný polysacharid získávaný z mořských řas – chaluh. V Indii je známý jako „čínská tráva“. Připravuje se rozvařením vyčištěných řas, filtrací vzniklého roztoku a jeho ochlazením, rozřezáním a nakonec sušením. Ve vodě silně bobtná a má želírovací schopnosti.

Po dlouhou dobu se používal jako kultivační činidlo v laboratořích a v kuchyních. Nahrazuje želatinu, ale má úplně jinou strukturu a proto se také používá v jiném množství. K dostání jsou bílé a červené varianty; bílá varianta je vhodná jako lahodná salátová přísada spolu se sekanými mandlemi, sezamovým olejem a sójou.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy