REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Adzuki


Zvláštní druh luštěnin. Vaří se 25 – 30 minut. Viz fazole. Lze koupit i u nás v prodejnách se zdravou výživou.

Adzuki jsou malé podlouhlé fazolky, tmavě červené až hnědé barvy. Pěstují se především v Japonsku, kde jsou po sóje nejdůležitější luštěninou. Dalším významným pěstitelem je Čína, Jižní Amerika, USA, Itálie a Kongo.

Adzuki mají sladkou, silnou chuť. Neboť mají adzuki stejnou dobu varu jako rýže, jsou v Japonsku často vařeny se sladkou rýží. Výsledkem je červený pokrm zvaný „Adzuki-mochi“. Jsou vhodné na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů. Používají se také v podobě mouky do těst, polévek, koláčů a rýžových pokrmů. Z této mouky jsou vyráběny i bonbóny a marmelády.

V Číně, kde je výživa uznávána v souvislosti s biopolární přírodou, mají adzuki velký význam v souvislosti s „yin a yang“ harmonií. Adzuki zesilují „yangový“ charakter výživy. Mohou pomoci při problémech s ledvinami, abscesech, určitých tumorech.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy