REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Absinth


Lihovina s vůní a příchutí fenyklu, anýzu a jiných bylin a koření. Je známý od konce 18. století. Bot. název Artemisia absinthium. Obsahuje 60% alkoholu.

Vyrábí se ve dvou druzích: francouzský (Extrait d’Absinthe) a švýcarský. V chuti ani síle není pronikavých rozdílů a způsob použití zůstává stejný: lihovina se mísí s vodou, v níž způsobuje mléčné, někdy nažloutlé zakalení. Tento jev lze vysvětliti tím, že zředěním se vyloučí éterické oleje (silice), obsažené v lihovině a ve vodě jinak nerozpustné (emulze). Těchto olejů obsahuje absinth značné množství a to až 5 g v jednom litru. Bývají to již zmíněné silice pelyňková, fenyklová, anýzová, pomerančová, citrónová a j. Absinth je lihovina neslazená, hořká a obsahuje 50 – 72% alkoholu. Barva je zelená.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy