REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Festival PRAHA PIJE VÍNO opět nabídne nejlepší autentická vína z celé střední Evropy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Festival Praha pije vínoPraha, 4. 6. 2015  –  Již druhý ročník festivalu autentických vín PRAHA PIJE VÍNO / PRAGUE DRINKS WINE bude ve dnech 6. a 7. června 2015 hostit areál Trojského zámku v Praze 8. Akce, jež se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a s podporou Vinařského fondu, opět přivítá věhlasná jména světového vinařství, jako jsou Isabelle Legeron, Elisabetta Foradori, Jožko Gravner či Jean-Sébastien Fleury. Cílem festivalu je propagovat autentická, přírodní vína v Praze, která je vinařským městem a jednou z mála evropských metropolí, na jejímž území se pěstuje réva a vyrábí víno. Loňského pilotního ročníku se zúčastnilo 49 vinařů převážně ze zemí střední Evropy, 200 gastro odborníků a na 1 500 návštěvníků z řad veřejnosti. Letos pořadatelé očekávají účast ještě vyšší.


Festival Praha pije víno, jejž pořádá pražský vinný bar VELTLIN a distribuce Champagnier, je zaměřen na prezentaci tzv. autentických nebo též naturálních vín. K zásadám jejich výroby patří návrat k tradičním technologiím a minimalizace cizorodých přísad. „Je normální udělat víno z hroznů a schopný vinař k tomu nic jiného nepotřebuje,“ říká hlavní organizátor festivalu Bogdan Trojak. Tuzemští vinaři, kteří se vydali touto alternativní cestou, dosud neměli možnost svá vína prezentovat na specializované akci a v širším kontextu. Festival je v současné době jedinou akcí svého druhu na území ČR a má již po prvním úspěšném ročníku mezi odborníky vynikající reputaci.

 

PR - Festival Praha pije víno

 

Letošní ročník nabídne během dvou víkendových dnů téměř 600 vzorků vín z více než 70 rodinných vinařství, která reprezentují vinařské regiony Rakouska, Maďarska, Slovinska, Slovenska, Chorvatska či Itálie, tedy převážně zemí, které bývaly po dlouhou dobu součástí habsburského mocnářství. Navazuje tím na tradici podobných setkání vinařů z bývalé rakousko-uherské monarchie, která se konala až do vypuknutí první světové války. Chybět pochopitelně nebudou ani zástupci z Čech a Moravy, kteří budou mezi vinaři tvořit více než třetinu.

Návštěvníci budou moci vína vychutnat v historických prostorách šternberského vinného sklepení Trojského zámku, jež organizátorům pronajala Galerie hl. m. Prahy. V zámeckém areálu tvořeném nádherným parkem pak najdou stánky s jídlem, delikatesami, kávou či čajem, o které se postarají restaurace Čestr a Naše maso, Krystal Mozaika Bistro, kavárny Anonymous Coffee a EMA Espresso Bar. Pivo zajišťuje Pivovar Matuška.

Festival nabídne kromě dobrého vína také kulturně-vzdělávací program. Největším lákadlem bude stejně jako loni přednáška Isabelle Legeron, známé pod přezdívkou „šílená Francouzka“. Tato světoznámá sommelierka a velká propagátorka naturálních vín je zakladatelkou londýnského RAW Fair, největšího festivalu naturálních vín na světě. Isabelle je první francouzskou ženou, která se pyšní titulem Master of Wine udělovaným britským vinařským institutem.

Na přednášce s degustací se představí i další zástupkyně žen ve vinařském businessu – Elisabetta Foradori z regionu Trentino. Její Teroldego patří mezi nejpozoruhodnější červená vína Itálie. Svou návštěvou akci poctí také kultovní italské vinařství Jožko Gravner a šampaňský dům Fleury. Součástí programu bude i výstava starých vinařských merkantilií.

 

Více informací najdete na webu www.prahapijevino.cz a na facebook.com/PrahaPijeVino.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy