REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Etiketa při grilování? A mohli bychom ji vidět? Vitana nabízí pohled do našich společenských zvyklostí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi jsou milovníci grilování. Po hokeji a fotbalu jde tak trochu o další národní sport. Obojí má ale svá pravidla – a ta grilovací příliš neřešíme. Proto se jim Vitana spolu s šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem soutěže Česko na grilu, a expertem na etiketu Liborem Neuwirthem, podívala „na zoubek“ a přichází s etiketou grilování. Jaká pravidla máme dodržovat? Kdy je nejlepší potvrdit pozvánku? A co je během grilování největší faux pas? Nejen na to odpovídá Desatero správné grilovačky pro hosty i hostitele.


Co Čech, to grilovací mistr. Víme, jak správně propéct krkovičku či steak, ale skoro vůbec nemluvíme o tom, že i správná grilovačka má svoje nepsaná pravidla, které je dobré dodržovat. Pro skvělý zážitek jsou totiž důležité jak dobré jídlo, tak i dobrá atmosféra.

 

 

„Etiketa při grilování je podobná jako při jiných společenských událostech. V případě hostů obecně platí: umět včas přijít, ale vědět, kdy odejít, nezapomínat na dárek pro hostitele nebo jídlo pochválit. Hostitelé by zase měli myslet i na vegetariány nebo hosty nenudit hodinovým popisem svého fantastického nového grilu,“ vysvětluje téma letošní kampaně Michaela Plecitá, marketingová manažerka značky Vitana. K tomu dodává: „Podívali jsme se i na to, jak jsme v dodržování pravidel dobří. A zjistili jsme, že to vůbec není špatné, i když máme rezervy. Třeba 85 % z nás hostitelům jako poděkování za pozvání na grilovačku vždy něco přinese. Pořád se ale najde 16 % lidí, kteří svoji vděčnost nevyjádří.“

Pro všechny, kteří si nejsou jistí, jak se na grilování správně chovat, Vitana připravila Desatero grilovací etikety. Spoluautory jsou šéfkuchař Martin Svatek, porotce soutěže Česko na grilu, a Libor Neuwirth, expert na etiketu, který stojí za instagramovým profilem @Etiquetteforeveryday.

 

To nejdůležitější z etikety:

 

Kdo pozdě chodí?

Potvrdit svou účast a pak také včas přijít je základní slušnost. Nechat hostitele čekat na poslední chvíli, nebo mu o své návštěvě vůbec nedat vědět, je nejen nevhodné, ale také velice neohleduplné – protože hostitel neví, jaké množství jídla a pití má nakoupit a připravit. „Na samotnou grilovačku přicházíme ideálně zhruba o 10 minut později, než je čas na pozvánce. Ve sjednaný čas většinou hostitelé ještě nemají zdaleka vše připravené. Naprosto nepřijatelné je přijít dříve, než bylo dohodnuto. Naopak přijít třeba o hodinu později bez řádného důvodu ukazuje, že nám na pozvání a hostiteli patřičně nezáleží,” říká Libor Neuwirth.

A děláme to? Když jsme se lidí zeptali*, 72 % nám odpovědělo, že svou účast na grilování potvrzuje hned, jakmile jim přijde pozvánka. Dalších 16 % dá vědět den předem a jen 11 % lidí přijde bez ohlášení. Každý čtvrtý host tedy nechává hostitele čekat do poslední chvíle.

 

S domácími mazlíčky opatrně

Jako hosté jsou Češi velkorysí a jako poděkování za pozvání na grilovačku téměř vždy něco přinesou. Nejčastěji je to alkohol (55 %), vlastnoručně upečené slané pečivo nebo zákusek (22 %) a omáčky, dresinky nebo dipy ke grilu (7 %). „Maličkost můžete přinést i dětem, případně mazlíčkům hostitelů. Tady ale opatrně, abychom nepřinesli něco, co mají děti například zakázáno nebo mazlíčci nesmí,” dodává Libor Neuwirth. Jeho slova potvrzuje i průzkum – 57 % lidí uvedlo, že jim krmení jejich domácích mazlíčků bez předchozího svolení vadí. Češi také hostitelům rádi pomáhají – a to jak s přípravou jídla (17 %), úklidem (19 %) nebo obojím (53 %).

 

Sousedské vztahy nad zlato

Spokojený soused znamená klidný život. Ke svým sousedům bychom proto měli být ohleduplnější – o chystané grilovačce sousedy předem informuje 26 % Čechů. Dalších 33 % dotázaných sousedy nezve, ale pokud se objeví nějaký problém, omluví se jim. Zbylých 41 % své sousedy vůbec neřeší. Nemusíte je za každou cenu zvát na posezení s rodinou či přáteli, ale pro dobré vztahy může být dobré je třeba při větší akci, která se protáhne do nočních hodin předem upozornit na zvýšený hluk, kouř či hlasitou hudbu.

 

Nejčastější trapas? Spálené maso a opilí hosté

Co je na grilovačce nejčastějším trapasem? Na prvním místě je jednoznačně spálené jídlo. Rčení našich babiček, že „spálené je na krásu” už dávno neplatí a hostům zuhelnatělé pokrmy určitě nepodávejte. A trapas číslo dva? Nedostatek jídlo nebo pití (alko i nealko). Když už jsme u alkoholu – hosté by to s jeho pitím neměli přehánět. Na třetím místě trapasů jsou totiž opilí hosté či hostitelé. Nikdo na grilovačce nechce řešit nevhodné chování. Průzkum také ukázal, že 16 % lidí hostitele za grilovačku nepochválí a nepoděkuje za pozvání.

 

Rada na závěr

Nejde ale jen o etiketu. Důležité je, aby grilovačka byla správně zorganizovaná a nepanoval chaos. „Klíčové je hned na začátku si rozdělit role. U nás je to třeba tak, že žena vítá hosty a já se starám o gril. Ten, kdo griluje, by se měl soustředit na přípravu jídla a nenechat se strhnout dobrou náladou. Jídlo se totiž může velmi rychle spálit, nebo být naopak napůl syrové,” říká kuchař Martin Svatek. Když jste pozvali hosty na grilovačku, prostě se smiřte s tím, že si to musíte „odpracovat“. Nepodceňujte také servírování a připravte klidně víc stolů – ať se hosté nemusí tlačit jeden přes druhého. Jeden stůl na nápoje, další na servírování veškerého jídla z grilu. A třetí stůl na přílohy – hosty můžete překvapit výběrem omáček a dresinků, které grilovaná jídla skvěle doplní. Trendem letošní sezony mohou být nové bílé omáčky od Vitany (Česneková s limetkou, Krémová s cibulkou, Francouzský dresink a Ceasar dresink). Hodí se jak na grilované maso či zeleninu, tak na další kreativní přílohy – třeba na zajímavé saláty.

 

Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko zaměstnává více než 2000 pracovníků a je druhým největším výrobcem balených potravin v Česku. Mezi její nejznámější značky patří Vitana, Májka, Hamé, Simply Fresh, Znojmia, Otma nebo Masox.

 

O výzkumu:

Sběr dat byl realizován v květnu 2024 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 500 respondentů ve věku 18-65.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.