REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy míchaných nápojů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

lemonades jsou zpravidla nealkoholické míchané nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko …


Bavarois je alkoholický nápoj s horkým mlékem,

Bowles se připravují ve speciální míse – terině. Obsahují vždy alespoň jednu složku sycenou kysličníkem uličitým, některý druh ovoce, kvalitní likér nebo i byliny. Připravují se předem. Podávají se v šálcích na bowli a se lžičkou. Neměly by přijít do styku s ledem.

Bucks se připravují přímo ve sklence, v níž se podávají. Při jejich přípravě se zásadně nepoužíívá cukr. Původně se do tumbleru ručně vymačkala čtvrtka citronu, přidala se lihovina, led a vše se doplnilo zázvorovou limonádou. Dnes se používají i jiné nealkoholické nápoje. (Některé bucks jsou nazývány taylors podle jednoho z nich – buck na bázi skotské se jmenuje Mamie Taylor.)

Cobblers jsou typické přípravou přímo ve sklence, jíž říkáme goblet, nebo v tumbleru. Sklenice se nejprve naplní jemně mletým nebo vločkovým ledem, přidají se složky podle receptury (typické je víno, likéry a minimální množství citrusových sirupů, maximálně 1-2 střiky) a promíchají se barovou lžičkou, dokud se neobjeví ojínění. Zdobí se sezónním ovocem a snítkou máty peprné, přikládá se lžička a brčko.

Cocktails jsou typické objemem jedné porce (max. 7cl) a sklenkou, jíž se říká kokejlka. Připravují se v míchací sklenici (případně ve džbánu) nebo v šejkru a do sklenky se nalévají přes sítko (strainer). S ledem (on the rocks) se podávají jen na výslovné přání.

Coladas jsou vlastně tropicanas zjemněné kokosovým mlékem.

Collinses jsou nejdelší z míchaných nápojů. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl až 50 cl. V nich se odměří kolem 2-3 cl cukrového sirupu, přidá se šťáva ze středně velkého citronu (asi 4 cl) a 8 cl lihoviny, promíchá se barovou lžičkou, pak se přidá několik kostek ledu, doplní se předchlazenou sodovkou, nápoj se znovu opatrně promíchá a podává. Collins se zdobí plátky citrusů a třešní, přikládá se brčko. Vytvořily dokonce „rodinu“, jejíž „příbuzní“ dostali jména podle použitých bází. Colonel Collins (bourbon, whisky), Mike Collins (irská whisky), Pedro Collins (kubánský rum), Jack Collins (calvados), Pierre Collins (koňak), Sandy Collins (skotská).

Coolers se podávají ve velkých tumblerech, do nichž se vloží spirála z celého citronu nebo pomeranče, někdy obě, jeden konec se zavěsí přes okraj sklenky. Zasypou se kostkami ledu, odměří se lihovina (někdy víno nebo dokonce nealkoholický sirup) a vše se doplní syceným nealkoholickým nápojem. Citrusová šťáva se používá, je-li bází sladký likér – potom se ovšem vyhýbáme cukru.

Crustas jsou podávány ve středně velké sklence na víno (případně tzv. old fashioned glass), která se nejprve opatří cukrovou krustou. Poté se do ní vloží spirála ze středně velkého citrónu.

Daisies se zpravidla připravují v šejkru z 1 dílu malinového sirupu, 2 dílů citrónové šťávy a 4-8 dílů lihoviny. Zastřikují se sodovkou, zdobí koktejlovou třešní. Podávájí se v menších tumblerech nebo v delmonico glass, případně v menších gobletech a přikládá se lžička a brčko.

Egg Nogs mohou být studené i teplé. Při míchání studeného nápoje se v šejkru protřepe vejce s cukrem a lihovinou, směs se nalije do velkého tumbleru, dolije studeným mlékem a aromatizuje strouhaným muškátovým oříškem. Teplý egg nogs vzniká odlišně – do tumbleru se vloží žloutek a cukr a promíchají se vidličkou. Za neustálého šlehání vidličkou se pak přidá horké mléko a konečně lihovina a strouhaný muškátový oříšek.

Fancy Drinks jsou nápoje připravované podle vlastní fantazie. Jak v chuti, tak ve způsobu podávání.

Fixes se připravují v malých tumblerech, jenž se nejprve vrchovatě naplní mletým nebo vločkovým ledem. Pak se do nich odměří 1 díl Cherry Brandy, 2 díly citrónové šťávy a 4 díly lihoviny. Vše se dobře promíchá a na hladinu se opatrně položí silnější řez citrónu a průměru jen o něco menším, než je půrměr sklenky. Přikládá se brčko. Původní fixes vyžadovaly ananasový džus.

Fizzes se připravují v šejkru z 1 dílu cukrového sirupu, 2 dílů citrónové šťávy a 4 dílů lihoviny. Podávají se v tumblerech, v nichž se po nalití atakují sodovou vodou či jiným nápojem, který obsahuje oxid uhličitý. Protřepávají se buď do ojíněného šejkru, nebo do typického měkkého zvuku ledu.

Flips obsahují povinně žloutek. Jsou velmi choulostivé na zředění vodou z použitého ledu, protřepávají se proto velmi krátce a energicky. Podávají se ve flipovém poháru. Nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.

Frappés se podávají v poháru na šumivé víno nebo v koktejlové sklence naplněné jemně mletým nebo vločkovým ledem. Do poháru wš odměří lihoviny (obvykle likér) a přiloží se lžička a brčko. (Typické frappés jsou s anýzovým nebo mátovým likérem.)

Ganache je horká čokoláda, podávaná v porcelánovém šálku.

Gralés se liší od předešlé skupiny ledem. Používají se ledové kostky a přikládá se karafa s čerstvou vodou.

Grogs jsou teplé míchané nápoje, připravevané v nádobě z varného skla. Skládají se z cukru, někdy z citrónové šťávy a vždy z lihoviny a vody. Směs surovin se přivede těsně pod bod varu (nevaří se), nalije do vhodných sklenek z varného skla (nejlépe s ouškem) a přiloží se lžička.

Highballs jsou dlouhé míchané nápoje, jež obsahují lihovinu nebo fortifikované víno a nápoj sycený kysličníkem uhličitým, případně barvicí či ochucující složku. Zásadně však neobsahují ani kapku jakékoli citrusové šťávy. Na 1 díl báze počítáme maximálně 4 díly ostatních ingrediencí včetně ledu. Podávají se v highball glass.

Hock znamená přítomnost vína v nápoji.

Ice-cream-frappés se připravují buď v šejkru nebo v elektrickém mixéru. Skládají se z 1-2 porcí ovocné zmrzliny a dalších součástí. Podávají se ve vysokých tumblerech a přikládá se dlouhá lžička a brčko.

Juleps dominuje máta peprná. Sklenky i míchací pomůcky by se měly udržovat v chladu, nejlépe v mrazicím boxu a neměly by se brát do holých rukou, aby se nesetřelo jejich ojínění. Z čerstvě utržené máty se používají jen mladé a neporušené lístky. Sladí se cukrovým sirupem, nikoli cukrem. Máta použitá ke zdobení se po opláchnutí a lehkém osušení pocukruje moučkovým cukrem. Led musí být jemně mletý.

Lemonades jsou zpravidla nealkoholické míchané nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko.

Milk-shakes jsou nealkoholické nápoje, připravované buď v šejkru nebo v elektrickém mixéru, do něhož se vloží led, další suroviny a asi 15 cl mléka. Podává se ve speciální sklenici nebo vyšším tumbleru. Nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.

Mulls jsou kořeněná a oslazená vína, podávaná vlažná.

Negus je rovněž oslazené a okořeněné víno (často portské), které se ředí horkou vodou. Jméno je prý odvozené od plukovníka Francise Neguse žijícího za éry britské královny Anny.

Possets obsahují oslazení a okořeněné mléko a horkou limonádu nebo víno, někdy vajíčka (egg-posset). Podávají se v tumbleru.

Pousse-cafés se tvoří z několika různobarevných likérů, destilátů, případně i nealkoholických nápojů, které se vrství podle své specifické váhy jeden na druhý. Podávají se ve speciálních sklenkách. Příprava vyžaduje opatrnost a zručnost při nalévání.

Puffs jsou kombinací stejného dílu mléka a libovolného likéru v šejkru. Základ se nalije do sklenky na sour asi do dvou třetin jejího obsahu, doplní se sodovkou, rychle promíchá a podává.

Punches jsou teplé i studené. Připravují se z ovoce, ovocných šťáv, vína, lihovin a koření, většinou ve speciální terině na punč. Pro ochlazení studeného punče dáváme přednost velkému kusu ledu před ledovými kostkami, aby zředění bylo co nejmenší.

Rickeys se podávají v tumblerech o obsahu kolem 20 cl. Původně neobsahovaly vůbec cukr. Základní předpis: šťáva z jedné limetky, 6-8 cl zvolené lihoviny (pokud není sladká, přidá se lžička cukrového sirupu) a 2 kostky ledu se dolijí sodovkou nebo minerálkou a podávají se s limonádovou lžičkou nebo míchátkem.

Sangarees jsou vychlazená a oslazená vína, piva či likéry, které se podávají v tumblerech a před servisem se nad nimi strouhne muškátový oříšek. Sladí se většinou cukrovým sirupem.

Shamparelles (Scaffas) jsou velká pousse-cafés podávaná ve sklenkách na sherry.

Shooters jsou v podstatě pousse-cafés. Pijí se naráz. Některé se připravují i v šejkru.

Shrubs se připravují z ovocné šťávy, cukru a lihoviny i několik dní před podáváním. Ukládají se v dubových soudcích nebo kameninových džbánech. Základ se před podáváním ředí vychlazenou vodou a fortifikuje koňakem nebo rumem.

Slamers je společná technika konzumace. Nápoje se skládají zpravidla z lihoviny, k níž se přikládá jakýkoli nápoj obsahující kysličník uhličitý. Připravují se přímo ve sklence. Host si sklenku zakryje dlaní, několikrát s ní uhodí o pevný podklad a jakmile nápoj vyšumí, rychle ho vypije.

Slings vycházejí z tohoto základního předpisu. Do highbali sklenice se odměří 1 čajová lžička citrónové šťávy a asi 10 cl lihoviny. Vše se dolije sodovkou, minerálkou, případně i tonikem. Jsou teplé i studené. Doznaly značného uvolnění co do struktury a složení.

Smashes jsou vlastně malé juleps, míchají se však v šejkru a podávají ve sklenkách na sour či na víno. Zdobí se ananasem, lesními plody, plátky citrusů a čerstvou mátou pepernou.

Sodas jsou velmi jednoduché. Do tumbleru střední velikosti se vloží několik kostek ledu, odměří se lihovina, sklenka se dolije velmi chladnou sodovkou. Ta se nejlépe přikládá v malých lahvičkách.

Sorbets se podávají v miskách na šumivé víno či ve sklenkách, jenž mají zvýšené okraje. Naplní se asi do dvou třetin ledem (nebo se použije zmrzlina), ozdobí ovocem, přidá se lihovina a přiloží lžička a brčko. Ke zdobení se nehodí jablka, hrušky, citrusové plody a vinné hrozny.

Sours se podávají ve sklenkách na sour nebo v koktejlových sklenkách. V šejkru se kombinují citrusové šťávy s cukrovým sirupem a lihovinou. Zdobí se řezy citrusů, koktejlovou třešní, někdy ananasem.

Squirts jsou velmi sladké míchané nápoje z likérů nebo vína a čerstvého ovoce nebo ovocného sirupu.

Swizzles jsou nazývány podle speciálního míchátka, které se na jednom konci dobře otáčí mezi prsty a na druhé straně má jakási malá křidélka. Nápoj se ve sklence nebo džbánu promíchává tak dlouho, až se dobře prochladí a stěny nádoby namrznou.

Toddies se podávají většinou teplé. Jsou svou podstatou vlastně slings, vkládá se do nich plátek citrusu nebo řez jeho kůry a přidává se obyčejná voda.

Tropicanas jsou osvěžující, lehce oslazené jihoamerické nápoje připravované nejčastěji z rumu a ovocných šťáv. Podávají se s drceným ledem, zdobené ovocem, doplněné brčkem.

Twists se připravují v míchací sklenici z ovocných sirupů nebo nektarů, podávají se v sektových miskách se zkroucenou citronovou spirálou.

Zooms obsahují 1 díl medu a 2 díly sladké smetany. Vše se protřepe v šejkru s 8 díly lihoviny a podává se ve větší koktejlové sklence.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy