REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dovolená pod vrcholky hor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte už dost přeplněných pláží i měst a nejradši byste se viděli někde daleko od civilizace? Řešením je útěk do srdce jihotyrolské přírody na vysoko položené farmy sdružení Roter Hahn, kde pobyt prospívá zdraví a potěší všechny gurmány.


Statky Roter Hahn leží ve vysokých nadmořských výškách, uprostřed nedotčené přírody a skýtají tak úkryt před davy lidí. Zdejší zdravý horský vzduch prospívá každému, díky nízkému obsahu pylů je ideální také pro alergiky. Vysokohorský nižší tlak navíc posiluje obranyschopnost lidského organismu a má pozitivní vliv na imunitní systém. Vyšší jihotyrolské nadmořské polohy navíc slibují příjemné letní slunečné počasí bez extrémních teplot.

 

 

Pohled na masivy Dolomit a horská jezera, stejně jako do zelenajících se údolí, rozlévá po těle harmonický pocit relaxace a doplňuje energii. Takto načerpaných sil lze pak využít při túrách po horských stezkách nejrůznějších náročností, které začínají nedaleko statků. Na vycházkách své hosty rádi doprovodí farmáři, kteří je doplní mnoha zajímavostmi o okolí. Na samém konci nedotčeného horského údolí, 70 km od nejbližšího většího města, v blízkosti obce Mals a ve výšce 1 807 metrů nad mořem, leží statek Inner-Glieshof, který je výborným výchozím bodem v létě pro horolezce, v zimě pro milovníky skialpinismu. Regeneraci unavených nohou tu navíc urychlí Kneippovy procedury.

Dechberoucí panorama na špičky masivu Geislergruppe si lze užívat třeba na terase při snídani složené z domácích produktů na statku Felthunerhof ležícím ve vesničce Villnöss. Pokochat se výhledem na jezero v horské scenérii je pak možné z farmy Gigglhirn ve vesničce Ulten, v nadmořské výšce 1 670 metrů nad mořem. Zážitkem pro všechny milovníky kvalitních domácích sýrů je pobyt na statku Bio-Hof  Unterschweig, kde se v nadmořské výšce 1 700 metrů nachází tradiční sýrárna. Ten navíc leží v malebné vesnici St. Nikoloaus.

 

 

A právě delikátní sýry se často používají v tradiční jihotyrolské kuchyni. Plní se jimi četné druhy taštiček Krapfen, ale přidávají se i do knedlíků v nejrůznějších podobách. Oblíbené jsou třeba stlačené knedlíky Pressknödel, na které přinášíme recept.

 

Stlačené knedlíky Pressknödel

  • Ingredience (na asi 8 knedlíků)
  • 150 g na kostičky nakrájeného bílého pečiva
  • 100 g na kostičky nakrájeného sýra Graukäse (lze použít i jakýkoliv kořeněný nebo kozí sýr, či Gorgonzolu)
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mouky
  • sůl
  • máslo na opečení

Postup:

Na kostičky nakrájené pečivo smícháme se sýrem a moukou. V mléce si rozšleháme vejce a sůl a smícháme se směsí. Vypracujeme těsto a necháme jej chvíli odpočinout. Mokrýma rukama vytvarujeme stejně velké knedlíky, které pak stlačíme. Takto stlačené knedlíky opečeme na horkém másle z obou stran dohněda a poté vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Po 8 až 10 minutách jsou knedlíky připravené k podávání. Chutnají skvěle s opečenou cibulkou a zelným salátem, červenou řepou nebo ve vývaru.

 

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: www.roterhahn.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy