REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dovolená pod vrcholky hor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte už dost přeplněných pláží i měst a nejradši byste se viděli někde daleko od civilizace? Řešením je útěk do srdce jihotyrolské přírody na vysoko položené farmy sdružení Roter Hahn, kde pobyt prospívá zdraví a potěší všechny gurmány.


Statky Roter Hahn leží ve vysokých nadmořských výškách, uprostřed nedotčené přírody a skýtají tak úkryt před davy lidí. Zdejší zdravý horský vzduch prospívá každému, díky nízkému obsahu pylů je ideální také pro alergiky. Vysokohorský nižší tlak navíc posiluje obranyschopnost lidského organismu a má pozitivní vliv na imunitní systém. Vyšší jihotyrolské nadmořské polohy navíc slibují příjemné letní slunečné počasí bez extrémních teplot.

 

 

Pohled na masivy Dolomit a horská jezera, stejně jako do zelenajících se údolí, rozlévá po těle harmonický pocit relaxace a doplňuje energii. Takto načerpaných sil lze pak využít při túrách po horských stezkách nejrůznějších náročností, které začínají nedaleko statků. Na vycházkách své hosty rádi doprovodí farmáři, kteří je doplní mnoha zajímavostmi o okolí. Na samém konci nedotčeného horského údolí, 70 km od nejbližšího většího města, v blízkosti obce Mals a ve výšce 1 807 metrů nad mořem, leží statek Inner-Glieshof, který je výborným výchozím bodem v létě pro horolezce, v zimě pro milovníky skialpinismu. Regeneraci unavených nohou tu navíc urychlí Kneippovy procedury.

Dechberoucí panorama na špičky masivu Geislergruppe si lze užívat třeba na terase při snídani složené z domácích produktů na statku Felthunerhof ležícím ve vesničce Villnöss. Pokochat se výhledem na jezero v horské scenérii je pak možné z farmy Gigglhirn ve vesničce Ulten, v nadmořské výšce 1 670 metrů nad mořem. Zážitkem pro všechny milovníky kvalitních domácích sýrů je pobyt na statku Bio-Hof  Unterschweig, kde se v nadmořské výšce 1 700 metrů nachází tradiční sýrárna. Ten navíc leží v malebné vesnici St. Nikoloaus.

 

 

A právě delikátní sýry se často používají v tradiční jihotyrolské kuchyni. Plní se jimi četné druhy taštiček Krapfen, ale přidávají se i do knedlíků v nejrůznějších podobách. Oblíbené jsou třeba stlačené knedlíky Pressknödel, na které přinášíme recept.

 

Stlačené knedlíky Pressknödel

  • Ingredience (na asi 8 knedlíků)
  • 150 g na kostičky nakrájeného bílého pečiva
  • 100 g na kostičky nakrájeného sýra Graukäse (lze použít i jakýkoliv kořeněný nebo kozí sýr, či Gorgonzolu)
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mouky
  • sůl
  • máslo na opečení

Postup:

Na kostičky nakrájené pečivo smícháme se sýrem a moukou. V mléce si rozšleháme vejce a sůl a smícháme se směsí. Vypracujeme těsto a necháme jej chvíli odpočinout. Mokrýma rukama vytvarujeme stejně velké knedlíky, které pak stlačíme. Takto stlačené knedlíky opečeme na horkém másle z obou stran dohněda a poté vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Po 8 až 10 minutách jsou knedlíky připravené k podávání. Chutnají skvěle s opečenou cibulkou a zelným salátem, červenou řepou nebo ve vývaru.

 

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: www.roterhahn.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy