REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí porážka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Několik dní před zabijačkou upečeme neslazenou buchtu do jaternic a žemlových jelítek, nebo můžeme koupit v obchodě neslazené žemle – špičky. Buchtu nebo žemle rozložíme, aby do dne porážky proschly. Opatříme si dostatečné množství špejlí, které na jedné straně ořízneme do špičky a uložíme na suchém místě.


Domácí porážkaPřípravené práce pro domácí zabijačku

Den před zabijačkou umeleme pepř, nové koření, kmín, hřebíček, ustrouháme zázvor, nastrouháme citronovou kůru, promneme a přesejeme majoránku. Oloupeme asi 1 kg cibule, kterou jemně nakrájíme a na sádle osmažíme dorůžova. Dále pečlivě utřeme se solí stroužky česneku ze čtyř hlaviček česneku. Uvaříme přiměřené množství velkých krup a připravíme si dostatečně velké hrnce na vaření masa, na zachycení krve, větší nádobu na míchání náplně do tlačenek, jaternic a jelítek.

Upravíme místo na opracování, zavěšení a kruponování prasete. Na opaření částí kůže v místech, kde nebude kruponována, na obracení střev, na udržování čistoty a na mytí rukou bude potřeba dosta- tečné množství vody.

Po ukončení posledních příprav řezník prase omráčí a ihned je vykrví proříznutím krční tepny. Krev odchytíme do ploché nádoby, nejlépe do většího pekáče, odkud jí ihned přeléváme do větší nádoby, kde zachycenou krev dokonale promícháme. Při míchání krve se srážejí na vařečce vlákna fibrinu, která z krve odstraníme; vymíchanou krev pak mírně osolíme a uložíme na chladném bezpečném místě, aby nemohla být znečištěna nebo jinak znehodnocena (zvířata, hmyz apod.).

Vykrvené prase umístíme na vhodnou desku nebo lištu a řezník napaří části kůže v místech, kde prase nebude kruponováno, tj. hlavu, vnitřní části hrudi, střed boku (pupek), vnitřní část kýt, nožičky a ocásek. Prase paří velmi pečlivě, aby se neopařil krupon, ale aby byla zbývající kůže dostatečně opařena. Po opaření zbaví kůži štětin a opláchne čistou vodou.

Potom upraví šlachy na zadních nohách k zavěšení. Prase zavěsíme a vyzvedneme nejlépe pomocí kladkostroje tak, aby byly zadní nohy od sebe dostatečně vzdáleny a aby bylo kolem dostatek místa. Přitom prase pevně zavěsíme, aby při další práci nespadlo.

Po zavěšení řezník dočistí nožem prase na opařených místech a čistou vodou spláchne ulpělé štětiny, chlupy a jiné nečistoty.

Podle vlastní praxe buď ihned sejme krupon, který zbaví podkožního tuku, nebo nejprve připraví maso k vaření a krupon v době vaření masa. Otevře břišní dutinu a opatrně vyjme vnitřnosti tak, aby nepoškodil střeva a neznečistil maso jejich obsahem. Uvolní hrudní dutinu a vyjme osrdí s játry a jazykem. Osrdí rozdělí, rozřízne jícen, z jater vyjme žluč, srdce prořízne a celý drob opere v pitné vodě a zavěsí, aby okapal. Ihned odebere maso určené k vaření, tj. Hlavu s lalokem, bez mozečku, rozdělenou na dvě půlky, plíce se srdcem, jazyk, slezinu, měkké části boku, polovinu jater, maso od rány a popřípadě jednu plec na tlačenku.

Pokračování článku: Zabijačka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy