REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez chemie i zbytečného cukru!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má zkrátka mnoho využití a zdaleka nemusí jít jen o tuhou přeslazenou pastu. Zkuste si vyrobit vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru. Zaručeně bude chutnat stejně dobře jako ta od babičky a rozhodně vám nebude stačit jen pár skleniček. Poradíme, jak na tu nejlepší marmeládu a na co si dát při vaření pozor.


Výběr ovoce pro dokonalou marmeládu je pouze na vás a vaší chuti. Není třeba se držet jen jednoho druhu ovoce, vyzkoušet můžete i nejrůznější kombinace lesních plodů, rybízu, jahod, třešní či meruněk. Ať už se pro plody vydáte na farmu či do obchodu, pamatujte, že opravdu dobrou marmeládu vyrobíte jedině z kvalitního a chutného ovoce bez zbytků chemie.

 

 

Takovou záruku poskytuje pouze bio ovoce z ekologického zemědělství. Při pěstování se smí používat pouze přípravky na ochranu rostlin, povolené pro ekologické zemědělství (často na přírodní bázi – výluhy z bylin, rostlinné oleje, mikroorganismy, feromony apod.) a díky tomu se do vaší marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství je navíc environmentálně přínosné a zachovává či dokonce zlepšuje zdraví půdy, vody, rostlin i živočichů a podporuje biologickou rovnováhu v sadech.

Už i v obchodech se dnes začínají objevovat varianty marmelád se sníženým obsahem cukru a chemických konzervačních látek. Pokud jste příznivci zdravého životního stylu, může vám méně sladká domácí marmeláda z bio ovoce posloužit také jako sladidlo.

 

Na jednu dávku marmelády budete potřebovat:

  • 1 kg bio ovoce
  • 15 g bio pektinu
  • bio třtinový cukr

Očištěné, případně vypeckované plody nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Záleží na vás, jak velké kousky ovoce v marmeládě chcete mít. Promixovanou směs opět vraťte do hrnce a přidejte pektin smíchaný se třemi lžičkami třtinového cukru. Vařte pět minut. Poté dle chuti přidávejte další cukr a vařte do zhoustnutí.

Univerzální poměr cukru a ovoce neexistuje. Nejlepší postup je sladit postupně a ochutnávat. Nezbytné je ale přidat cukr k pektinu, protože pracuje jako přirozený konzervant. Při ochutnávání si ale dejte pozor na čistotu. Také nádobí, sklenice a ovoce musí být perfektně vyčištěné, nejlépe vyvařené. Hrdla sklenic otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Ke zpracování vybírejte ovoce bez velkých otlaků, známek plísně či hniloby.

 

Co je to pektin?

Citrusový pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Marmeláda díky němu perfektně ztuhne, aniž by se nějak změnila chuť. Čím je ovoce kyselejší, tím více pektinu obsahuje, proto jej můžete přidat méně. Například jahody ale obsahují velmi malé množství této látky, a tak je pektinu potřeba přisypat více.

Nahřáté sklenice po naplnění otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Ve sklenici se vytvoří podtlak, který víčko pevně přitáhne. Horká směs navíc víčko teplem částečně vydezinfikuje, což se hodí v případě, kdy na něm přece jen nějaká nečistota ulpěla. Plísním se vyhnete, pokud marmeládu zavaříte, není to ale nutnost, pokud se do ní hodláte brzy pustit.

 

Perfektní marmeláda z jablek a bezinky

Chcete chutnou, a především opravdu zdravou marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou s jablky!

  • Připravte si dva hrnce.
  • V prvním rozvařte ½ kg oloupaných a vyjádřených jablek rozkrájených na kostky s 2 dcl vody.
  • V druhém hrnci rozvařte ½ kg bezinek s 2 dcl vody.
  • Následně vše smíchejte do jednoho většího hrnce.
  • Přidejte cukr se zahušťovadlem (nebo pektin) a zhruba 3 minuty povařte.
  • Naplňte vyhřáté sklenice a obraťte je víčkem směrem dolů.
 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy