REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez chemie i zbytečného cukru!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má zkrátka mnoho využití a zdaleka nemusí jít jen o tuhou přeslazenou pastu. Zkuste si vyrobit vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru. Zaručeně bude chutnat stejně dobře jako ta od babičky a rozhodně vám nebude stačit jen pár skleniček. Poradíme, jak na tu nejlepší marmeládu a na co si dát při vaření pozor.


Výběr ovoce pro dokonalou marmeládu je pouze na vás a vaší chuti. Není třeba se držet jen jednoho druhu ovoce, vyzkoušet můžete i nejrůznější kombinace lesních plodů, rybízu, jahod, třešní či meruněk. Ať už se pro plody vydáte na farmu či do obchodu, pamatujte, že opravdu dobrou marmeládu vyrobíte jedině z kvalitního a chutného ovoce bez zbytků chemie.

 

 

Takovou záruku poskytuje pouze bio ovoce z ekologického zemědělství. Při pěstování se smí používat pouze přípravky na ochranu rostlin, povolené pro ekologické zemědělství (často na přírodní bázi – výluhy z bylin, rostlinné oleje, mikroorganismy, feromony apod.) a díky tomu se do vaší marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství je navíc environmentálně přínosné a zachovává či dokonce zlepšuje zdraví půdy, vody, rostlin i živočichů a podporuje biologickou rovnováhu v sadech.

Už i v obchodech se dnes začínají objevovat varianty marmelád se sníženým obsahem cukru a chemických konzervačních látek. Pokud jste příznivci zdravého životního stylu, může vám méně sladká domácí marmeláda z bio ovoce posloužit také jako sladidlo.

 

Na jednu dávku marmelády budete potřebovat:

  • 1 kg bio ovoce
  • 15 g bio pektinu
  • bio třtinový cukr

Očištěné, případně vypeckované plody nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Záleží na vás, jak velké kousky ovoce v marmeládě chcete mít. Promixovanou směs opět vraťte do hrnce a přidejte pektin smíchaný se třemi lžičkami třtinového cukru. Vařte pět minut. Poté dle chuti přidávejte další cukr a vařte do zhoustnutí.

Univerzální poměr cukru a ovoce neexistuje. Nejlepší postup je sladit postupně a ochutnávat. Nezbytné je ale přidat cukr k pektinu, protože pracuje jako přirozený konzervant. Při ochutnávání si ale dejte pozor na čistotu. Také nádobí, sklenice a ovoce musí být perfektně vyčištěné, nejlépe vyvařené. Hrdla sklenic otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Ke zpracování vybírejte ovoce bez velkých otlaků, známek plísně či hniloby.

 

Co je to pektin?

Citrusový pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Marmeláda díky němu perfektně ztuhne, aniž by se nějak změnila chuť. Čím je ovoce kyselejší, tím více pektinu obsahuje, proto jej můžete přidat méně. Například jahody ale obsahují velmi malé množství této látky, a tak je pektinu potřeba přisypat více.

Nahřáté sklenice po naplnění otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Ve sklenici se vytvoří podtlak, který víčko pevně přitáhne. Horká směs navíc víčko teplem částečně vydezinfikuje, což se hodí v případě, kdy na něm přece jen nějaká nečistota ulpěla. Plísním se vyhnete, pokud marmeládu zavaříte, není to ale nutnost, pokud se do ní hodláte brzy pustit.

 

Perfektní marmeláda z jablek a bezinky

Chcete chutnou, a především opravdu zdravou marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou s jablky!

  • Připravte si dva hrnce.
  • V prvním rozvařte ½ kg oloupaných a vyjádřených jablek rozkrájených na kostky s 2 dcl vody.
  • V druhém hrnci rozvařte ½ kg bezinek s 2 dcl vody.
  • Následně vše smíchejte do jednoho většího hrnce.
  • Přidejte cukr se zahušťovadlem (nebo pektin) a zhruba 3 minuty povařte.
  • Naplňte vyhřáté sklenice a obraťte je víčkem směrem dolů.
 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy