REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí marmeláda? Uvařte si tu nejlepší bez chemie i zbytečného cukru!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má zkrátka mnoho využití a zdaleka nemusí jít jen o tuhou přeslazenou pastu. Zkuste si vyrobit vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru. Zaručeně bude chutnat stejně dobře jako ta od babičky a rozhodně vám nebude stačit jen pár skleniček. Poradíme, jak na tu nejlepší marmeládu a na co si dát při vaření pozor.


Výběr ovoce pro dokonalou marmeládu je pouze na vás a vaší chuti. Není třeba se držet jen jednoho druhu ovoce, vyzkoušet můžete i nejrůznější kombinace lesních plodů, rybízu, jahod, třešní či meruněk. Ať už se pro plody vydáte na farmu či do obchodu, pamatujte, že opravdu dobrou marmeládu vyrobíte jedině z kvalitního a chutného ovoce bez zbytků chemie.

 

 

Takovou záruku poskytuje pouze bio ovoce z ekologického zemědělství. Při pěstování se smí používat pouze přípravky na ochranu rostlin, povolené pro ekologické zemědělství (často na přírodní bázi – výluhy z bylin, rostlinné oleje, mikroorganismy, feromony apod.) a díky tomu se do vaší marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství je navíc environmentálně přínosné a zachovává či dokonce zlepšuje zdraví půdy, vody, rostlin i živočichů a podporuje biologickou rovnováhu v sadech.

Už i v obchodech se dnes začínají objevovat varianty marmelád se sníženým obsahem cukru a chemických konzervačních látek. Pokud jste příznivci zdravého životního stylu, může vám méně sladká domácí marmeláda z bio ovoce posloužit také jako sladidlo.

 

Na jednu dávku marmelády budete potřebovat:

  • 1 kg bio ovoce
  • 15 g bio pektinu
  • bio třtinový cukr

Očištěné, případně vypeckované plody nakrájejte na kousky, krátce povařte a rozmixujte. Záleží na vás, jak velké kousky ovoce v marmeládě chcete mít. Promixovanou směs opět vraťte do hrnce a přidejte pektin smíchaný se třemi lžičkami třtinového cukru. Vařte pět minut. Poté dle chuti přidávejte další cukr a vařte do zhoustnutí.

Univerzální poměr cukru a ovoce neexistuje. Nejlepší postup je sladit postupně a ochutnávat. Nezbytné je ale přidat cukr k pektinu, protože pracuje jako přirozený konzervant. Při ochutnávání si ale dejte pozor na čistotu. Také nádobí, sklenice a ovoce musí být perfektně vyčištěné, nejlépe vyvařené. Hrdla sklenic otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Ke zpracování vybírejte ovoce bez velkých otlaků, známek plísně či hniloby.

 

Co je to pektin?

Citrusový pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Marmeláda díky němu perfektně ztuhne, aniž by se nějak změnila chuť. Čím je ovoce kyselejší, tím více pektinu obsahuje, proto jej můžete přidat méně. Například jahody ale obsahují velmi malé množství této látky, a tak je pektinu potřeba přisypat více.

Nahřáté sklenice po naplnění otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Ve sklenici se vytvoří podtlak, který víčko pevně přitáhne. Horká směs navíc víčko teplem částečně vydezinfikuje, což se hodí v případě, kdy na něm přece jen nějaká nečistota ulpěla. Plísním se vyhnete, pokud marmeládu zavaříte, není to ale nutnost, pokud se do ní hodláte brzy pustit.

 

Perfektní marmeláda z jablek a bezinky

Chcete chutnou, a především opravdu zdravou marmeládu? Vyzkoušejte bezinkovou s jablky!

  • Připravte si dva hrnce.
  • V prvním rozvařte ½ kg oloupaných a vyjádřených jablek rozkrájených na kostky s 2 dcl vody.
  • V druhém hrnci rozvařte ½ kg bezinek s 2 dcl vody.
  • Následně vše smíchejte do jednoho většího hrnce.
  • Přidejte cukr se zahušťovadlem (nebo pektin) a zhruba 3 minuty povařte.
  • Naplňte vyhřáté sklenice a obraťte je víčkem směrem dolů.
 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy