REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dokonalé letní osvěžení? Zkuste domácí limonádu a smoothie!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dělá vám problém v létě dodržet pravidelný pitný režim, přestože dostatek tekutin je v horkých dnech pro náš organismus zásadní? Zkuste si umíchat kvalitní domácí limonádu, která vás ve vedrech perfektně svlaží a vypít dostatek vody tak bude hračka. Poradíme vám také tipy na osvěžující ovocné letní snídaně či svačinky.


Základní přísadou většiny limonád jsou šťávy a ovoce. Abyste ale opravdu věděli, co pijete, zaměřte se při nákupu ovoce na jeho kvalitu. Spolehlivou zárukou jsou loga biolistu či biozebry, kterými jsou značeny produkty ekologického zemědělství, splňující zákonem dané a státem kontrolované požadavky. Ty se týkají především péče o půdu, na polích se nevyužívají umělá hnojiva, pesticidy ani chemické postřiky. Přestože bio ovoce či zelenina leckdy nedosahuje požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Přidanou hodnotou ekologické produkce je zachování přírody pro příští generace.

 

 

Při přípravě limonády můžete být kreativní a míchat různé druhy ovoce a čerstvých bylinek. Překvapivě dobře chutná v limonádě i zelenina, zejména okurka zaručí velmi osvěžující chuť. Podobné nápoje v restauracích stojí desítky korun, domácí výroba ale vyjde daleko levněji.

Z prázdnin strávených u babiček má řada z nás spojené léto s chutí bezinkové šťávy, proto vám dáme tip právě na bezinkovou limonádu. Bez kvete od května do července, takže pokud na procházce narazíte na rozkvetlý keř, neváhejte si pár snítek vzít s sebou a přidat do limonády.

 

Bezinková limonáda

Co budete potřebovat?

  • vodu
  • kostky ledu
  • bio bezinkový sirup (pokud neseženete v kamenných obchodech, je běžně dostupný na různých e-shopech)
  • bio citron
  • mátu
  • cukr – záleží jen na vás, zda jej budete chtít přidat

Výroba je opravdu jednoduchá a zabere vám jen několik minut. Do džbánu s ledem nalijte trochu bezinkového sirupu, záleží na vás, jak sladkou limonádu preferujete. Přidejte na plátky nakrájený citron, lístky máty a vše zalijte vodou. Výborná je také malinová varianta, kdy místo bezinek přidáte bio malinový sirup. Při přípravě okurkové limonády místo sirupu na dně podrťte trochu bio třtinového cukru, podobně jako tomu je u míchání mojita.

Další možností je vodu smíchat s trochou džusu, výběr v bio kvalitě je opravdu široký a dostupná je také celá řada zeleninových šťáv. Pokud máte chuť na mošt, přestože do podzimu je ještě daleko, i ten ekologické zemědělství produkuje. Stačí do něj přidat pár kostek ledu a dokonalé jablečné osvěžení je na světě.

 

A co k snídani a svačině?

S rostoucími teplotami si asi málokdo z nás dá k snídani míchaná vajíčka, většina lidí preferuje lehčí pokrmy například s ovocem. Ideální variantou je v poslední době čím dál oblíbenější smoothie. Jeho základem bývá banán, který mu dodá přirozeně sladkou chuť, k němu můžete přidat jahody či různé druhy lesního ovoce nebo hrst špenátu, který směs zbarví krásně do zelena a dodá potřebné vitamíny. Na snídani můžete přidat navíc i bílý jogurt, díky kterému vás smoothie lépe zasytí. I v tomto případě se fantazii meze nekladou a lze zkoušet nejrůznější kombinace. Pokud nemáte speciální mixér na smoothie, nezoufejte, úplně stejnou práci odvede i obyčejný tyčový mixér a hluboká nádobka. Pokud si pokrm přizdobíte kousky oříšků, získáte navíc také prospěšné tuky. Ani při přípravě smoothie ale nezapomínejte na kvalitu jednotlivých přísad.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy