REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dokonalé letní osvěžení? Zkuste domácí limonádu a smoothie!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dělá vám problém v létě dodržet pravidelný pitný režim, přestože dostatek tekutin je v horkých dnech pro náš organismus zásadní? Zkuste si umíchat kvalitní domácí limonádu, která vás ve vedrech perfektně svlaží a vypít dostatek vody tak bude hračka. Poradíme vám také tipy na osvěžující ovocné letní snídaně či svačinky.


Základní přísadou většiny limonád jsou šťávy a ovoce. Abyste ale opravdu věděli, co pijete, zaměřte se při nákupu ovoce na jeho kvalitu. Spolehlivou zárukou jsou loga biolistu či biozebry, kterými jsou značeny produkty ekologického zemědělství, splňující zákonem dané a státem kontrolované požadavky. Ty se týkají především péče o půdu, na polích se nevyužívají umělá hnojiva, pesticidy ani chemické postřiky. Přestože bio ovoce či zelenina leckdy nedosahuje požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Přidanou hodnotou ekologické produkce je zachování přírody pro příští generace.

 

 

Při přípravě limonády můžete být kreativní a míchat různé druhy ovoce a čerstvých bylinek. Překvapivě dobře chutná v limonádě i zelenina, zejména okurka zaručí velmi osvěžující chuť. Podobné nápoje v restauracích stojí desítky korun, domácí výroba ale vyjde daleko levněji.

Z prázdnin strávených u babiček má řada z nás spojené léto s chutí bezinkové šťávy, proto vám dáme tip právě na bezinkovou limonádu. Bez kvete od května do července, takže pokud na procházce narazíte na rozkvetlý keř, neváhejte si pár snítek vzít s sebou a přidat do limonády.

 

Bezinková limonáda

Co budete potřebovat?

  • vodu
  • kostky ledu
  • bio bezinkový sirup (pokud neseženete v kamenných obchodech, je běžně dostupný na různých e-shopech)
  • bio citron
  • mátu
  • cukr – záleží jen na vás, zda jej budete chtít přidat

Výroba je opravdu jednoduchá a zabere vám jen několik minut. Do džbánu s ledem nalijte trochu bezinkového sirupu, záleží na vás, jak sladkou limonádu preferujete. Přidejte na plátky nakrájený citron, lístky máty a vše zalijte vodou. Výborná je také malinová varianta, kdy místo bezinek přidáte bio malinový sirup. Při přípravě okurkové limonády místo sirupu na dně podrťte trochu bio třtinového cukru, podobně jako tomu je u míchání mojita.

Další možností je vodu smíchat s trochou džusu, výběr v bio kvalitě je opravdu široký a dostupná je také celá řada zeleninových šťáv. Pokud máte chuť na mošt, přestože do podzimu je ještě daleko, i ten ekologické zemědělství produkuje. Stačí do něj přidat pár kostek ledu a dokonalé jablečné osvěžení je na světě.

 

A co k snídani a svačině?

S rostoucími teplotami si asi málokdo z nás dá k snídani míchaná vajíčka, většina lidí preferuje lehčí pokrmy například s ovocem. Ideální variantou je v poslední době čím dál oblíbenější smoothie. Jeho základem bývá banán, který mu dodá přirozeně sladkou chuť, k němu můžete přidat jahody či různé druhy lesního ovoce nebo hrst špenátu, který směs zbarví krásně do zelena a dodá potřebné vitamíny. Na snídani můžete přidat navíc i bílý jogurt, díky kterému vás smoothie lépe zasytí. I v tomto případě se fantazii meze nekladou a lze zkoušet nejrůznější kombinace. Pokud nemáte speciální mixér na smoothie, nezoufejte, úplně stejnou práci odvede i obyčejný tyčový mixér a hluboká nádobka. Pokud si pokrm přizdobíte kousky oříšků, získáte navíc také prospěšné tuky. Ani při přípravě smoothie ale nezapomínejte na kvalitu jednotlivých přísad.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy