REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dokonalé letní osvěžení? Zkuste domácí limonádu a smoothie!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dělá vám problém v létě dodržet pravidelný pitný režim, přestože dostatek tekutin je v horkých dnech pro náš organismus zásadní? Zkuste si umíchat kvalitní domácí limonádu, která vás ve vedrech perfektně svlaží a vypít dostatek vody tak bude hračka. Poradíme vám také tipy na osvěžující ovocné letní snídaně či svačinky.


Základní přísadou většiny limonád jsou šťávy a ovoce. Abyste ale opravdu věděli, co pijete, zaměřte se při nákupu ovoce na jeho kvalitu. Spolehlivou zárukou jsou loga biolistu či biozebry, kterými jsou značeny produkty ekologického zemědělství, splňující zákonem dané a státem kontrolované požadavky. Ty se týkají především péče o půdu, na polích se nevyužívají umělá hnojiva, pesticidy ani chemické postřiky. Přestože bio ovoce či zelenina leckdy nedosahuje požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek lehce dožene plnou chutí a vůní. Přidanou hodnotou ekologické produkce je zachování přírody pro příští generace.

 

 

Při přípravě limonády můžete být kreativní a míchat různé druhy ovoce a čerstvých bylinek. Překvapivě dobře chutná v limonádě i zelenina, zejména okurka zaručí velmi osvěžující chuť. Podobné nápoje v restauracích stojí desítky korun, domácí výroba ale vyjde daleko levněji.

Z prázdnin strávených u babiček má řada z nás spojené léto s chutí bezinkové šťávy, proto vám dáme tip právě na bezinkovou limonádu. Bez kvete od května do července, takže pokud na procházce narazíte na rozkvetlý keř, neváhejte si pár snítek vzít s sebou a přidat do limonády.

 

Bezinková limonáda

Co budete potřebovat?

  • vodu
  • kostky ledu
  • bio bezinkový sirup (pokud neseženete v kamenných obchodech, je běžně dostupný na různých e-shopech)
  • bio citron
  • mátu
  • cukr – záleží jen na vás, zda jej budete chtít přidat

Výroba je opravdu jednoduchá a zabere vám jen několik minut. Do džbánu s ledem nalijte trochu bezinkového sirupu, záleží na vás, jak sladkou limonádu preferujete. Přidejte na plátky nakrájený citron, lístky máty a vše zalijte vodou. Výborná je také malinová varianta, kdy místo bezinek přidáte bio malinový sirup. Při přípravě okurkové limonády místo sirupu na dně podrťte trochu bio třtinového cukru, podobně jako tomu je u míchání mojita.

Další možností je vodu smíchat s trochou džusu, výběr v bio kvalitě je opravdu široký a dostupná je také celá řada zeleninových šťáv. Pokud máte chuť na mošt, přestože do podzimu je ještě daleko, i ten ekologické zemědělství produkuje. Stačí do něj přidat pár kostek ledu a dokonalé jablečné osvěžení je na světě.

 

A co k snídani a svačině?

S rostoucími teplotami si asi málokdo z nás dá k snídani míchaná vajíčka, většina lidí preferuje lehčí pokrmy například s ovocem. Ideální variantou je v poslední době čím dál oblíbenější smoothie. Jeho základem bývá banán, který mu dodá přirozeně sladkou chuť, k němu můžete přidat jahody či různé druhy lesního ovoce nebo hrst špenátu, který směs zbarví krásně do zelena a dodá potřebné vitamíny. Na snídani můžete přidat navíc i bílý jogurt, díky kterému vás smoothie lépe zasytí. I v tomto případě se fantazii meze nekladou a lze zkoušet nejrůznější kombinace. Pokud nemáte speciální mixér na smoothie, nezoufejte, úplně stejnou práci odvede i obyčejný tyčový mixér a hluboká nádobka. Pokud si pokrm přizdobíte kousky oříšků, získáte navíc také prospěšné tuky. Ani při přípravě smoothie ale nezapomínejte na kvalitu jednotlivých přísad.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy