REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Do Česka míří prvotřídní extra panenský olivový olej

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Gastronomické zajímavosti z domova7. října 2013 – Olivy sklizené ještě před úplným dozráním, mimořádně bohaté na zdraví prospěšné přírodní antioxidanty. To je základ extra panenského olivového oleje Monini GranFruttato, který míří i na český trh. Podle kulinářského odborníka Romana Vaňka patří novinka od proslulého italského výrobce díky své vysoké kvalitě především do studené kuchyně. Jen pár kapek výrazného oleje doladí chuť již hotových pokrmů na talíři, jako jsou polévky, masa či saláty. Olej bude k dispozici v půllitrové lahvi za doporučenou cenu 184,90 Kč.


Gastronomické zajímavosti z domovaMajitel rodinné firmy Zefferino Monini považuje GranFruttato za to nejlepší, co jeho společnost ve středoitalském Spoletu vyrábí: „Olivy sklizené ještě před dozráním mají trpkou chuť a dá se z nich získat méně oleje než z dozrálých oliv. Ovšem právě olej z nedozrálých oliv je ve srovnání s běžnými oleji několikrát bohatší na zdravé přírodní antioxidanty, tedy polyfenoly. Olivovému oleji navíc dodávají stabilitu a podtrhují jedinečnou chuť a vůni. Platí tedy, že právě takový extra panenský olivový olej je ten nejkvalitnější a nejzdravější. A nezávislé laboratorní testy prokázaly, že Monini GranFruttato je extra panenský olivový olej v kategorii olivových olejů běžně dostupných na italském trhu skutečně nejbohatší na polyfenoly.“* Vliv polyfenolů na lidské zdraví je velmi pozitivní. Chrání lidské buňky před poškozením a pomáhají zpomalovat stárnutí.

Díky své charakteristice by měl být olej Monini GranFruttato konzumován především za studena, ale skvěle se hodí i pro dotažení chuti již hotového teplého jídla. To potvrzuje i šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk: „Při degustaci je znatelná výrazná chuť oliv, která postupně přechází v příjemnou hořkost. Takto kvalitní olivový olej je jako stvořený pro obohacení chuti u lehkých salátů, ale například i pro doladění chuti polévek či masa těsně před konzumací. Naprosto ideální volbou je při přípravě typických italských bruschett. Za cenu, za kterou ho v obchodech koupíte, dostanete do vaší kuchyně opravdu perfektní chuť a kvalitu.“

Monini GranFruttato je k dispozici ve vybraných obchodech v půllitrové lahvi za doporučenou cenu 184,90 Kč. Ideální teplota pro skladování je mezi 10 a 25 oC. Olivový olej je třeba mít uložen na temném místě. Sluneční paprsky mohou poškodit zdravé polyfenoly, příliš chladné místo např. v ledničce zase ochudí olej o jeho vůni a chuť.

*Testy byly provedeny na 36 různých extra panenských olivových olejích běžně dostupných na italském trhu a byly analyzovány 3 nezávislými odbornými laboratořemi. Všechny testy potvrdily, že GranFruttato je olej s nejvyšším obsahem polyfenolů. (Pozn.: Referenční data těchto tří laboratoří Vám poskytneme na vyžádání)

Poznámka redakce:

Rodinná firma Monini byla založena v roce 1920 ve Spoletu, kraj Umbria, střední Itálie (cca 100 km severně od Říma). Jejím současným majitelem je Zefferino Monini, vnuk zakladatele společnosti. Firma Monini se specializuje na výrobu extra panenského olivového oleje. Zefferino Monini je jeden z nejuznávanějších znalců olivového oleje na světě. Osobně ochutnává a testuje veškeré vzorky olejů určené pro prodej. Dovozcem výrobků Monini do České republiky je společnost Bolton Czechia.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy