REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes to s aktivitami nijak nepřehánějte. Je přece Mezinárodní den nicnedělání!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak už název napovídá, zaměřuje se tento netradiční svátek na relaxaci a lenošení. Nečekejte však žádné oslavy ani sešlosti, prostě nic. Takzvaný Nothing Day poprvé navrhl americký novinář Harold Coffin a v platnost vstoupil už před 45 lety, v roce 1973. Mezinárodní den nicnedělání se (ne)oslavuje každý rok 16. ledna, což letos připadá na druhý pracovní den. Kdo by byl proti lehké prokrastinaci takhle při úterku?


Určitě znáte situaci, kdy toho máte až nad hlavu a místo, abyste přidali, tak se před povinnostmi spíš zapřete. Ať už se tento stav týká práce, pochůzek na úřadech či domácnosti, zkuste využít den nicnedělání efektivně. Co vy víte, třeba vám oficiální den dovoleného lenošení pomůže zaktivovat se do plného pracovního nasazení.

 

 

1) Útěk za obědem

Oproti jižním státům máme jednu nevýhodu. Po obědě si nemůžeme dopřát siestu a v klidu tělo připravit na druhou část dne. Věděli jste však, že i taková obyčejná záležitost, kterou je oběd, je záminkou k alespoň chvilkovému nicnedělání? Třicetiminutová polední pauza se rázem promění v minimálně hodinovou záležitost, jakmile začnete vyhledávat polední menu svých oblíbených restaurací a konzultovat možnosti s kolegy. Trefit se do chuti každému dá přeci zabrat.

 

2) Mlsat se musí

Neustále někde čteme, jak je důležité jíst alespoň pětkrát denně a nutit tak trávicí ústrojí k nepřetržité činnosti. Vezměte si tuto radu k srdci, vyhraďte si okamžik sami na sebe a zaveďte krátké pauzy na mlsání. Mléčné výrobky mají být přeci součástí každodenního jídelníčku. Zažeňte tedy chuť na sladké třeba jogurtem Oikos. Z pravidelné přestávky si udělejte malý rituál, kdy vás nikdo nebude rušit, a vy se budete moci soustředit jen na sebe a přítomný okamžik.

 

3) Lenošení je také aktivita

Předejděte frustraci a stresu tím, že se naučíte rozeznat svou hranici. Tento pomyslný bod máme každý jinde a jen málokdo si ho dokáže připustit. Věděli jste, že ne každý se umí zastavit a opravdu si odpočinout? Zregenerovat tělo a mysl je přitom nutností pro to, abyste odváděli kvalitní výkony. Ten, kdo se vyhýbá aktivnímu lenošení, brání tělu přijímat pozitivní vjemy. Přestaňte litovat času, který relaxace zabere, a naučte se naslouchat vlastním potřebám. Uvidíte, že se vám tělo v dobrém odvděčí.

 

4) Rozhodujte za mozek

Cítíte, že vaše produktivita práce klesá? Místo toho, abyste se za každou cenu přemáhali k dokončení úkolu, tak vše odložte a skočte si třeba pro kávu, nebo se jen tak provětrat. I takový geniální orgán, jako je mozek, potřebuje pauzu. Navíc, čím méně informací naše řídící centrum má, tím je schopnější soustředit se na práci. Udělejte si malý test. Připusťte si, že váš pracovní prostor je odrazem vaší mysli. Chcete-li se soustředit, musíte mít čisto nejen v hlavě, ale také na stole. Nemyslíte, že je čas trošku pouklízet?

 

5) Nebuďte v tom sami

Jestliže o Mezinárodním dni nicnedělání slyšíte poprvé, je dost pravděpodobné, že ani vaši kolegové nemají tušení. Vsadíme se, že jakákoliv záminka pro to, aby zvolnili tempo, se setká s kladným přijetím. Namočte je do toho s vámi. Vždyť jedno takové lenivé pracovní odpoledne nejen, že rychle uteče, ale také stmelí kolektiv. Zavdejte jim prokrastinační myšlenku a zpříjemněte si úterní den. Co můžete odložit na zítra, počká přece i na pozítří.

 

Zdroj: www.danone.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy