REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes to s aktivitami nijak nepřehánějte. Je přece Mezinárodní den nicnedělání!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak už název napovídá, zaměřuje se tento netradiční svátek na relaxaci a lenošení. Nečekejte však žádné oslavy ani sešlosti, prostě nic. Takzvaný Nothing Day poprvé navrhl americký novinář Harold Coffin a v platnost vstoupil už před 45 lety, v roce 1973. Mezinárodní den nicnedělání se (ne)oslavuje každý rok 16. ledna, což letos připadá na druhý pracovní den. Kdo by byl proti lehké prokrastinaci takhle při úterku?


Určitě znáte situaci, kdy toho máte až nad hlavu a místo, abyste přidali, tak se před povinnostmi spíš zapřete. Ať už se tento stav týká práce, pochůzek na úřadech či domácnosti, zkuste využít den nicnedělání efektivně. Co vy víte, třeba vám oficiální den dovoleného lenošení pomůže zaktivovat se do plného pracovního nasazení.

 

 

1) Útěk za obědem

Oproti jižním státům máme jednu nevýhodu. Po obědě si nemůžeme dopřát siestu a v klidu tělo připravit na druhou část dne. Věděli jste však, že i taková obyčejná záležitost, kterou je oběd, je záminkou k alespoň chvilkovému nicnedělání? Třicetiminutová polední pauza se rázem promění v minimálně hodinovou záležitost, jakmile začnete vyhledávat polední menu svých oblíbených restaurací a konzultovat možnosti s kolegy. Trefit se do chuti každému dá přeci zabrat.

 

2) Mlsat se musí

Neustále někde čteme, jak je důležité jíst alespoň pětkrát denně a nutit tak trávicí ústrojí k nepřetržité činnosti. Vezměte si tuto radu k srdci, vyhraďte si okamžik sami na sebe a zaveďte krátké pauzy na mlsání. Mléčné výrobky mají být přeci součástí každodenního jídelníčku. Zažeňte tedy chuť na sladké třeba jogurtem Oikos. Z pravidelné přestávky si udělejte malý rituál, kdy vás nikdo nebude rušit, a vy se budete moci soustředit jen na sebe a přítomný okamžik.

 

3) Lenošení je také aktivita

Předejděte frustraci a stresu tím, že se naučíte rozeznat svou hranici. Tento pomyslný bod máme každý jinde a jen málokdo si ho dokáže připustit. Věděli jste, že ne každý se umí zastavit a opravdu si odpočinout? Zregenerovat tělo a mysl je přitom nutností pro to, abyste odváděli kvalitní výkony. Ten, kdo se vyhýbá aktivnímu lenošení, brání tělu přijímat pozitivní vjemy. Přestaňte litovat času, který relaxace zabere, a naučte se naslouchat vlastním potřebám. Uvidíte, že se vám tělo v dobrém odvděčí.

 

4) Rozhodujte za mozek

Cítíte, že vaše produktivita práce klesá? Místo toho, abyste se za každou cenu přemáhali k dokončení úkolu, tak vše odložte a skočte si třeba pro kávu, nebo se jen tak provětrat. I takový geniální orgán, jako je mozek, potřebuje pauzu. Navíc, čím méně informací naše řídící centrum má, tím je schopnější soustředit se na práci. Udělejte si malý test. Připusťte si, že váš pracovní prostor je odrazem vaší mysli. Chcete-li se soustředit, musíte mít čisto nejen v hlavě, ale také na stole. Nemyslíte, že je čas trošku pouklízet?

 

5) Nebuďte v tom sami

Jestliže o Mezinárodním dni nicnedělání slyšíte poprvé, je dost pravděpodobné, že ani vaši kolegové nemají tušení. Vsadíme se, že jakákoliv záminka pro to, aby zvolnili tempo, se setká s kladným přijetím. Namočte je do toho s vámi. Vždyť jedno takové lenivé pracovní odpoledne nejen, že rychle uteče, ale také stmelí kolektiv. Zavdejte jim prokrastinační myšlenku a zpříjemněte si úterní den. Co můžete odložit na zítra, počká přece i na pozítří.

 

Zdroj: www.danone.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy