REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dnes to s aktivitami nijak nepřehánějte. Je přece Mezinárodní den nicnedělání!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak už název napovídá, zaměřuje se tento netradiční svátek na relaxaci a lenošení. Nečekejte však žádné oslavy ani sešlosti, prostě nic. Takzvaný Nothing Day poprvé navrhl americký novinář Harold Coffin a v platnost vstoupil už před 45 lety, v roce 1973. Mezinárodní den nicnedělání se (ne)oslavuje každý rok 16. ledna, což letos připadá na druhý pracovní den. Kdo by byl proti lehké prokrastinaci takhle při úterku?


Určitě znáte situaci, kdy toho máte až nad hlavu a místo, abyste přidali, tak se před povinnostmi spíš zapřete. Ať už se tento stav týká práce, pochůzek na úřadech či domácnosti, zkuste využít den nicnedělání efektivně. Co vy víte, třeba vám oficiální den dovoleného lenošení pomůže zaktivovat se do plného pracovního nasazení.

 

 

1) Útěk za obědem

Oproti jižním státům máme jednu nevýhodu. Po obědě si nemůžeme dopřát siestu a v klidu tělo připravit na druhou část dne. Věděli jste však, že i taková obyčejná záležitost, kterou je oběd, je záminkou k alespoň chvilkovému nicnedělání? Třicetiminutová polední pauza se rázem promění v minimálně hodinovou záležitost, jakmile začnete vyhledávat polední menu svých oblíbených restaurací a konzultovat možnosti s kolegy. Trefit se do chuti každému dá přeci zabrat.

 

2) Mlsat se musí

Neustále někde čteme, jak je důležité jíst alespoň pětkrát denně a nutit tak trávicí ústrojí k nepřetržité činnosti. Vezměte si tuto radu k srdci, vyhraďte si okamžik sami na sebe a zaveďte krátké pauzy na mlsání. Mléčné výrobky mají být přeci součástí každodenního jídelníčku. Zažeňte tedy chuť na sladké třeba jogurtem Oikos. Z pravidelné přestávky si udělejte malý rituál, kdy vás nikdo nebude rušit, a vy se budete moci soustředit jen na sebe a přítomný okamžik.

 

3) Lenošení je také aktivita

Předejděte frustraci a stresu tím, že se naučíte rozeznat svou hranici. Tento pomyslný bod máme každý jinde a jen málokdo si ho dokáže připustit. Věděli jste, že ne každý se umí zastavit a opravdu si odpočinout? Zregenerovat tělo a mysl je přitom nutností pro to, abyste odváděli kvalitní výkony. Ten, kdo se vyhýbá aktivnímu lenošení, brání tělu přijímat pozitivní vjemy. Přestaňte litovat času, který relaxace zabere, a naučte se naslouchat vlastním potřebám. Uvidíte, že se vám tělo v dobrém odvděčí.

 

4) Rozhodujte za mozek

Cítíte, že vaše produktivita práce klesá? Místo toho, abyste se za každou cenu přemáhali k dokončení úkolu, tak vše odložte a skočte si třeba pro kávu, nebo se jen tak provětrat. I takový geniální orgán, jako je mozek, potřebuje pauzu. Navíc, čím méně informací naše řídící centrum má, tím je schopnější soustředit se na práci. Udělejte si malý test. Připusťte si, že váš pracovní prostor je odrazem vaší mysli. Chcete-li se soustředit, musíte mít čisto nejen v hlavě, ale také na stole. Nemyslíte, že je čas trošku pouklízet?

 

5) Nebuďte v tom sami

Jestliže o Mezinárodním dni nicnedělání slyšíte poprvé, je dost pravděpodobné, že ani vaši kolegové nemají tušení. Vsadíme se, že jakákoliv záminka pro to, aby zvolnili tempo, se setká s kladným přijetím. Namočte je do toho s vámi. Vždyť jedno takové lenivé pracovní odpoledne nejen, že rychle uteče, ale také stmelí kolektiv. Zavdejte jim prokrastinační myšlenku a zpříjemněte si úterní den. Co můžete odložit na zítra, počká přece i na pozítří.

 

Zdroj: www.danone.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy