REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dělení míchaných nápojů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na rozdělení nápojů existuje několik pohledů, dělíme je následovně.


Podle obsahu alkoholu:

alkoholické

nealkoholické (soft drinks)

Podle doby podávání:

před jídlem – aperitivy (pre-dinner či before dinner drinks) – bývají suchů nebo obsahují velmi malé množství cukru

po jídle – digestivy (after dinner drinks) – suché být nemusí a většinou také nebývají

Podle velikosti porce:

krátké (short drinks ) – do obsahu 10 cl

střední (medium drinks ) – do obsahu do 20 cl

dlouhé (long drinks) – obsah až 30 cl

Podle teploty:

studené

teplé (hot drinks)

Podle obsahu cukru:

suché (dry)

polosuché (medium dry)

sladké (sweet)

Podle báze:

Tradiční báze jsou gin, vodka, rum, tequila, whisky a brandy. Koktejly se skládají ze dvou, někdy tří základních částí:

Báze – základ koktejlu. Báze bývá zastoupena v koktejlu obvykle nejméně 50 % skutečného obsahu nápoje, často dokonce kolem 75 %. Většina koktejlů podle klasických receptur uplatňuje jednu bázi, některé jsou založeny na kombinaci dvou (např. Gin a lehký kubánský rum).

Modifikátor dává koktejlu charakter, přidává bázi aroma (vermuty, různé aperitivní speciality), dodává jí příjemné hořkosti, prosazuje se ovocnou příchutí (ovocné džusy) nebo se projevuje jiným způsobem (cukr, smetana, vejce apod.). Nesmí v nápoji dominovat a přehlušit bázi. Často se kombinují.

Speciální ochucující a barvicí prvky se dávkují po kapkách a střicích. Patří sem i jedlé zdobící elementy sloužící k dodatečnému dochucení nápoje nebo k vytvoření chuťového kontrastu, či naopak doplňku k nápoji (komplementární ozdoba).

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy