REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dělení míchaných nápojů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na rozdělení nápojů existuje několik pohledů, dělíme je následovně.


Podle obsahu alkoholu:

alkoholické

nealkoholické (soft drinks)

Podle doby podávání:

před jídlem – aperitivy (pre-dinner či before dinner drinks) – bývají suchů nebo obsahují velmi malé množství cukru

po jídle – digestivy (after dinner drinks) – suché být nemusí a většinou také nebývají

Podle velikosti porce:

krátké (short drinks ) – do obsahu 10 cl

střední (medium drinks ) – do obsahu do 20 cl

dlouhé (long drinks) – obsah až 30 cl

Podle teploty:

studené

teplé (hot drinks)

Podle obsahu cukru:

suché (dry)

polosuché (medium dry)

sladké (sweet)

Podle báze:

Tradiční báze jsou gin, vodka, rum, tequila, whisky a brandy. Koktejly se skládají ze dvou, někdy tří základních částí:

Báze – základ koktejlu. Báze bývá zastoupena v koktejlu obvykle nejméně 50 % skutečného obsahu nápoje, často dokonce kolem 75 %. Většina koktejlů podle klasických receptur uplatňuje jednu bázi, některé jsou založeny na kombinaci dvou (např. Gin a lehký kubánský rum).

Modifikátor dává koktejlu charakter, přidává bázi aroma (vermuty, různé aperitivní speciality), dodává jí příjemné hořkosti, prosazuje se ovocnou příchutí (ovocné džusy) nebo se projevuje jiným způsobem (cukr, smetana, vejce apod.). Nesmí v nápoji dominovat a přehlušit bázi. Často se kombinují.

Speciální ochucující a barvicí prvky se dávkují po kapkách a střicích. Patří sem i jedlé zdobící elementy sloužící k dodatečnému dochucení nápoje nebo k vytvoření chuťového kontrastu, či naopak doplňku k nápoji (komplementární ozdoba).

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy