REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.


Fenomén zvaný burčák

Částečně prokvašený mošt je výsledkem první fáze zpracování hroznů vinné révy a těší se v tuzemsku nesmírné oblibě. Fenomén konzumace burčáku se v méně hojné míře objevuje snad jen na Slovensku, Rakousku a v částech Německa. Zbytek světa si k němu cestu nenašel. Burčák, kterému se také říká „mléko starců“, může být prodávám pouze od 1. srpna do 30. listopadu a musí být výhradně připraven z tuzemských hroznů. „Nejlepší burčák je takový, který vám chutná. Většina konzumentů má ale raději ten sladší burčák na začátku etapy fermentace. Tento stav ale netrvá dlouho, zpravidla v řádu několika hodin. Obsah alkoholu v burčáku se pohybuje většinou mezi 1 – 6 obj.%. Díky zákalu kvasinek není burčák v žádné své etapě vývoje čirý, jak jsme zvyklí u vína. Burčák můžeme ochutnat jak z bílých, tak modrých hroznů a z jakékoliv odrůdy. Právě odrůda a teplota udávají délku trvání kvasného procesu, který se pohybuje mezi 7 až 15 dny,“ říká sommelierka NOVÉHO VINAŘSTVÍ, Michaela Lasotová. Typickým odstínem burčáku z bílých hroznů je sytá zelenkavožlutá barva s jemným okrovým odstínem. Pro burčák je typické příjemné decentní perlení, příjemně vyvážená chuť cukrů a kyselin, a ovocná chuť s jemným kvasným tónem, připomínajícím droždí. Podle zažité vinařské pověry by se s burčákem nemělo „ťukat na zdraví“, aby se nezastavil proces kvašení a měla by se jím vyměnit krev. Vypít však 4 l burčáku může být ošemetné, pozor na to.

 

 

Francouzský paradox

Už jste slyšeli o pojmu francouzský paradox? Vědci a lékaři se pozastavují nad skutečností, jak je možné, že Francouzi, coby náruživí konzumenti tučných jídel a červeného vína, patří mezi národy s nejnižším procentem kardiovaskulárních onemocnění. V této souvislosti je nejčastěji spojován antioxidant resveratrol, jehož další oceňovanou vlastností je aktivace metabolismu nebo skupiny enzymů sirtuin mající vliv na délku života. „Tento přírodní antioxidant se přirozeně nachází ve slupkách modrých hroznů a jejich macerací přechází do výsledného produktu tedy červeného vína. Ve spolupráci s VŠCHT v Praze jsme dokázali vyvinout postup výroby bílých vín s vyšším obsahem zmíněného resveratrolu bez ovlivnění aromatiky, chuti i standardní barvy, a tak si lidé mohou dopřát s resveratrolem i vína bílá. Ochutnat můžete řadu přívlastkových bílých vín Cépage s resveratrolem odrůdy Chardonnay, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené,“ dává tip sommelierka Michaela Lasotová z NOVÉHO VINAŘSTVÍ. Možností je vychutnat si bílá vína s resveratrolem v pohodlí domova, nebo si udělejte výlet přímo do NOVÉHO VINAŘSTVÍ, nebo na akce, kterých se vinařství v nejbližších týdnech zúčastní např.:

  • 18.9.2021 Písecký festival vína
  • 25.9.2021 Drnholecké vinobraní
  • 25. – 27.9.2021 Plzeňský festival vína
  • 9.10.2021 Přeštický festival vína
 

Sklo, nebo korek?

Patrně vám při nákupech vína neuniklo, že vyjma korkových špuntů bývají vína uzavírána i hliníkovými šroubovacími či dokonce skleněnými uzávěry. „Korek, jako přírodní materiál, je nejlepší uzávěr pro vína na archivaci. Umožňuje totiž zrání vína. Má však i své limity. Hrozí u něj riziko rozlámání korkové zátky při otevírání vína, a hlavně vady příchuti po korku. Z tohoto důvodu se při otevírání vína čichá ke korkové zátce, než se víno rozlévá do sklenic,“ upozorňuje sommelierka Michaela Lasotová.

 

 

Šroubovací uzávěr je praktický a je používán zejména u vín, která by se měla vypít v krátké době, řekněme do 2-3 let. Skleněné uzávěry se dostávají na výsluní nejen kvůli svému designu, ale i funkčním vlastnostem. „Jako první vinařství v České republice jsme v roce 2006 začali zátkovat lahve skleněnými uzávěry Vinolok od české společnosti Preciosa. Po 15 letech používání víme, že i pod skleněným uzávěrem má víno možnost nazrávat, ale nikdy se neznehodnotí zmíněnou vadou příchuti po korku,“ uzavírá Michaela Lasotová z NOVÉHO VINAŘSTVÍ.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy