REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chuťová i barevná pestrost, to je svět rumů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Svět rumů není černobílý. Na trhu je jich k dostání nepřeberné množství. Lišit se mohou základní surovinou, procesem výroby, dobou zrání i objemovým obsahem alkoholu. Jednotné pravidlo určující, který z rumů je na první pohled kvalitní a chuťově dobrý neexistuje. Rum je prostě důležité ochutnávat a vychutnávat.


Proces výroby rumu není unifikovaný, často zahrnuje lokální tradice jednotlivých výrobců. Rozdíly můžeme nalézt ve všech jednotlivých částech výroby, včetně fermentace, destilace i samotného zrání. Základem je ale vždy cukrová třtina, nebo melasa.

 

Nenechte se zmást barvou

Rumy lze podle nejrůznějších aspektů členit do mnoha kategorií. Tím nejtypičtějším je kromě země původu a množství obsaženého alkoholu rozčlenění dle barvy. Dvě základní skupiny tvoří bílé a tmavé rumy, které v sobě zahrnují širokou škálu barevných odstínů. Důležité je ale zdůraznit, že barva jako taková není jasným ukazatelem kvality rumu.

V případě bílých rumů se můžeme setkat také s označením Blanco či White rum. Nápoje patřící do této skupiny jsou svěží, lehké a jemné, charakteristická je také jejich vyšší sladkost. Chuťově jsou méně výrazné a patrné jsou pouze jemné tóny. Tento druh zraje v sudech minimálně šest měsíců, maximálně však po dobu tří let. Jejich průzračnost je výsledkem několikanásobné filtrace přes dřevěné uhlí, díky níž je tekutina zbavena lehkého zabarvení a případných nežádoucích aromat. Vzhledem k tomu, že tyto rumy jsou lehce stařené a nedisponují proto výrazným aromatem a chutí jsou často světlé rumy základní složkou míchaných koktejlů. Drinky jako Mojito, Cuba Libre nebo Daiquiri jsou na něm postaveny. Jedním z oblíbených je Captain Morgan White Rum, který se svým chuťovým profilem perfektně hodí k přípravě míchaných nápojů na bázi bílého rumu.

 

Tmavá síla

Stále vyšší popularitě se v České republice těší pravé tmavé rumy. Jejich barvu i chuť má na svědomí dlouhé zrání ve vypálených sudech, které jsou nejčastěji vyrobeny z amerického bílého dubu. Chuťově je charakterizuje silná chuť i aroma, melasové nebo karamelové podtexty nejsou výjimkou. Tmavé rumy se nejčastěji pijí samotné, protože tak nejlépe vyniknou, avšak v poslední době se začínají používat v gastronomii a také do koktejlů, kterým dodávají jedinečnou chuť. Příkladem takových míchaných drinků je třeba celosvětově populární Old Fashioned či Sour na bázi rumu. Připravit si je můžete z prémiového rumu Pampero Aniversario. Jedná se o venezuelský rum s karamelovými, tabákovými, kávovými a ořechovými tóny, který zraje v sudech po bourbonu a vynikající je také samotný.

 

 

Početnou součástí kategorie tmavých rumů jsou také rumy zlaté, taktéž nazývané jako jantarové, Oro nebo Ambré. Ty v sudech zrají kratší čas, po dobu dvou let a chuťově patří mezi středně plné, nasládlé.

 
Koření z celého světa

Za zmínku stojí také kořeněné rumy taktéž označované jako Spiced. Tyto rumy jsou díky přidání nejrůznějších extraktů a karamelu charakteristické svou specifickou chutí. Nejčastěji bývají obohaceny o chuť a aroma vanilky, muškátového oříšku, skořice nebo hřebíčku, ale sehnat lze i exotičtější. Kořeněné rumy zrají ve vypálených sudech po dobu pěti až dvaceti pěti let a v České republice se těší, stejně jako po celém světě, velké oblibě. „Do této skupiny patří z našeho portfolia například kořeněný rum Captain Morgan Black Spiced, který je vyroben z nejkvalitnější Blackstrap melasy a zraje ve dvakrát pálených dubových sudech. V jeho chuti lze rozeznat tóny skořice, hřebíčku a zázvoru, které doprovází kouřové aroma vanilky a kokosového ořechu,“ říká Brand manažerka značky Captain Morgan Karolína Kubátová. Nejlépe si jej vychutnáte na ledu, skvěle ho ale doplní jablečný džus či zázvorová limonáda.

 

Závěrem?

Co si z toho všeho odnést? Pro přípravu lehkých, ovocných a sladších míchaných koktejlů volte svěží bílý rum, který krásně doplní chuťový profil drinku. Specifickou chuť dodají koktejlům kořeněné rumy Spiced, které díky doplněnému aromatu posunou výsledný nápoj na vyšší úroveň. Naopak samostatně si vychutnejte především tmavé rumy.

 

Poznámka redakce:

Společnost Stock Plzeň-Božkov je jedničkou na českém trhu, na který již déle než 85 let přináší oblíbené značky jako Božkov a Fernet. S portfoliem čítajícím více než 40 produktů je Stock Plzeň lídrem na trhu co do objemu prodaného alkoholu. Zároveň distribuuje úspěšné značky rumu Captain Morgan, nejsilnější značku whisky na světě Johnnie Walker, oblíbený krémový likér Baileys, největší světovou značku London Dry Ginu Gordon‘s, největší světovou značku vodky Smirnoff a mnohé další.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy