REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bez půlnočního přípitku se neobejdeme! Užijte si ho, jak nejlépe to lze

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chlebíčky, filmy, ohňostroj. To všechno jsou věci, bez kterých si Češi nedokážou představit silvestrovské oslavy. Pořád nám ale ve výčtu chybí to nejzásadnější. To, bez čeho se Češi o silvestru rozhodně neobejdou, je podle průzkumu značky Bohemia Sekt půlnoční přípitek! Většina lidí o půlnoci při vyslovení přání do dalšího roku otevírá lahev oblíbených bublinek. Víte ale, jak si ho nejlépe vychutnat?


Čtyři kroky k dokonalému přípitku

 

1) Vychladit, nemrazit!

Hlavním bodem příprav na silvestrovskou půlnoc je správné vychlazení sektu. Den předem dejte lahev do vodorovné polohy do lednice, chlazení sektu potřebuje svůj čas! Bylo by velkou chybou snažit se vše dohnat v mrazáku, sekt by utrpěl šok, který by se neblaze projevil na jeho chuti. Plánujete-li ledničku naplnit až po okraj jednohubkami, chlebíčky a dalšími pochutinami a máte-li to štěstí, že máte chladnou předsíň či sklep, kde panují ty správné teploty, dejte sekt odpočívat na temné místo tam. Správná teplota podávání sektu je mezi 4 a 6 °C.

 

2) Do správné sklenky

Sekt se tradičně pil ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, ale v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. V nich se totiž lépe rozvine vůně sektu. Jejich tvar také zajistí dlouhotrvající perlení.

 

3) Bez nechtěných explozí

Každý z nás zažil, nebo si umí živě představit situaci, kdy se při otevírání sektu korková zátka prožene celým pokojem a za ní v těsném závěsu směřuje i skoro celý obsah lahve. Ti, kteří mají podobnou zkušenost, se pak při dalším otevírání sektu preventivně schovávají nebo alespoň mhouří oči. Pokud ale sekt odpočíval na chladném místě, obavy odložte stranou, jste v polovině úspěchu stylového naservírování sektu. Druhou polovinu pak tvoří správná technika otevření lahve. Nejprve odstraňte kapsli a otočením očka drátěné spony (agrafy) ji lehce uvolněte. Lahev držte nakloněnou zhruba pod úhlem 45 stupňů. Uchopte korkovou zátku i s agrafou do dlaně a druhou rukou pomalu otáčejte lahví jedním směrem až do uvolnění korku. Sekt nalévejte přibližně do poloviny sklenky.

 

4) Správně zvolená slova

Právě odbíjí půlnoc a sklenky s lahodným sektem jsou připravené. Výjimečnou chvíli dotvoří jen ta správně zvolená slova. Pamatujte, že přípitek se pronáší vestoje. Ťukání není nezbytné – sklenice lze jen pozvednout a podívat se navzájem do očí. Na co si letos připijete? Podle průzkumu značky Bohemia Sekt si Češi budou připíjet letos tradičně „na zdraví“. Vedle přání „šťastného nového roku“ ale letos zazní i přípitek na „lepší rok 2021“. Tak ať se vydaří!

 

Půlnoční tipy

 

Nestárnoucí klasika

Bohemia Sekt vstoupí s rokem 2021 do dalšího půlstoletí své existence. Už padesát let je svědkem oslav úspěchů i radostí a nesmí chybět u žádného přípitku. Češi, jako milovníci polosuchých sektů, volí nejčastěji proslulý sekt s harmonickou chutí a svěží středně plnou květnatou vůní, Bohemia Sekt demi sec. Kdo by preferoval sekty sušší, může si na silvestrovskou půlnoc otevřít Bohemia Sekt brut.

 

V romantickém duchu

Letošní silvestr se bude nést v komornějším duchu a spoustu lidí oslaví příchod nového roku možná jen se svým partnerem. K takové romantické chvíli se dokonale hodí Bohemia Sekt demi sec rosé. Také růžový sekt je k dostání i v sušší variantě brut.

 

Pro pokročilejší milovníky bublinek

„Pořádný bublinky, pane vrchní! Třeba…Château Radyně!“, zazní objednávka z úst hrdého otce na oslavu synovy promoce v závěrečném dílu legendárního českého seriálu Chalupáři. Château Radyně extra brut je naším nejstarším nepřetržitě vyráběným sektem a je vhodný zejména pro ty, kteří dokážou ocenit velmi suchá šumivá vína. Jeho elegantní, vyrovnaná chuť s typickým naleženým buketem se hodí jak pro oslavy promocí, tak i pro další výjimečné chvíle, kterými začátek nového roku rozhodně je. Je-li řeč o výjimečných chvílích, nemůžeme zapomenout ani na klasiku – a to doslova a do písmene – Bohemia Sekt Prestige brut. Tento skvostný sekt kvašený klasickou metodou v lahvi a ověnčený mnoha medailemi z prestižních tuzemských i zahraničních soutěží patří k tomu nejlepšímu z portfolia stejnojmenné společnosti.

 

S čistou hlavou

Ti, kteří na Nový rok potřebují vstát s čistou hlavou, čekají potomka nebo jen netouží po něčem alkoholickém, si mohou silvestrovské oslavy vychutnat s nealkoholickým Bohemia Sektem. Za svou harmonicky vyváženou chuť vděčí šetrnému způsobu odebrání alkoholu ve vakuu, při kterém zůstávají nejlépe uchovány aromatické látky. Vzdát se tak můžete alkoholu, ale ne opojné chuti kvalitních bublinek.

Podrobný návod, jak otevřít sekt najdete v článku zde: Jak správně otevřít sekt

 

Perličky z BOHEMIA SEKTU: Otestujte váš odhad

  • Kolik litrů sektu se vypije během prosince?
    Během loňského prosince se vypilo asi 3 200 000 lahví Bohemia Sektu. To je přibližně stejně jako objem velkého plaveckého stadionu v pražském Podolí.
  • Kolik kilometrů by měřily lahve Bohemia Sektu, které se vypijí během prosince?
    Pokud bychom všechny tyto lahve postavily do řady, jednu těsně vedle druhé, tvořily by řetěz dlouhý 264 km. To je mnohem víc než vzdálenost mezi Prahou a Brnem. Pokud by byly položené za sebou, dosáhly by délky 993 km, přibližně jako trasa vzdušnou čarou z Prahy do Říma nebo z Plzně do Marseille.
  • Jak dlouho trvá připravit sekt?
    Od sklizně hroznů do expedice hotové láhve Bohemia Sektu uplyne 12 měsíců.
  • Kolik kilogramů hroznů je zapotřebí na výrobu Bohemia Sektu, který se vypije na oslavy Vánoc a Nového roku?
    Zhruba 3,5 milionu kg hroznů.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy