REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bez jídla to nejde aneb Oslavte Světový den výživy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme 16. říjen jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce“?


Proč se vůbec Světový den výživy slaví? Světový den výživy (World Food Day – WFD) je dnem akcí proti hladu. Byl založen Organizací pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization – FAO) – specializovanou agenturou OSN, a to v roce 1979. Datum 16. října bylo zvoleno jako připomínka výročí založení FAO v roce 1945.

Nám se v našich místních a ekonomických podmínkách může zdát zbytečné se zajímat o výživu a její dostupnost. Zdá se, že potravin máme dostatek, a navíc jsou bezpečné a kvalitní. S potravinami se i často plýtvá. Rovněž se stále doslýcháme, že zemím s nedostatkem jídla se pomáhá víc a víc. Ale i v našich podmínkách se nůžky rozdělující lidi podle blahobytu a chudoby neustále rozvírají, a ne všichni si kvalitní potraviny a pestrou stravu mohou dovolit.

„Mladá generace vyrůstá v podmínkách dvou kontrastů. Na jedné straně zaznamenáváme klimatické změny, nedostatek vody, růst civilizačních chorob včetně obezity a cukrovky. Z toho vyplývá nutnost náš přístup k výživě řešit. Současně se na druhé straně v bohatších zemích s jídlem plýtvá a velká část potravin končí mezi odpadky. Tyto rozpory vedou ke změně v myšlení a chování spotřebitelů,“ vysvětluje Mgr. Monika Ihnatková ze společnosti Danone, a. s.

 

 

Co dneska nejvíc ovlivňuje nákup potravin?

Dnešní generace je (tzv.) digitální. Na její chování včetně spotřebitelského mají vliv především sociální média, díky kterým lze zjistit o potravinách a výživě značné množství informací. V důsledku toho věnují lidé po celém světě daleko větší pozornost tomu, co nakupují. Pečlivě zkoumají produkty, a to nejen jejich ingredience. Zajímají se také o to, jaké firmy a jací lidé stojí za značkou, jak a kde byly potraviny připraveny a kde byly pěstovány ingredience. Zajímá je dokonce, jaký vztah má výrobce k životnímu prostředí a co dělá pro jeho ochranu.

 

Blíží se „potravinová revoluce“?

Lidé začínají stále více upřednostňovat malé místní výrobce na úkor velkých osvědčených značek, protože mají pocit, že místní značky a výrobci jsou jim blíž. S ohledem na tempo a dosah těchto změn se z tohoto evolučního trendu pomalu stává radikální změna, tedy revoluce. Proto se nabízí velkým společnostem otázka – mají se snažit tento trend potlačit, nebo se k němu naopak připojit?

„Na tuto situaci máme jasný názor: k trendu blízkosti ke spotřebiteli a jeho naslouchání se chceme jednoznačně připojit. Jídlo pro nás není jenom komoditou. Je vzácné a to, co jíme, odhaluje, kým jsme. Lidé svou volbou, co si dají k pití nebo k snědku, mají možnost ovlivnit svět, ve kterém chtějí žít. V Danone si stojíme za tím, že zdraví lidí a zdraví planety jsou spolu úzce propojená. Vzájemná symbióza těchto dvou rovin je pro nás velmi důležitá,“ dodává Mgr. Monika Ihnatková.

Tento názor formuje nabídku produktů společnosti Danone, jejich podporu obnovitelného a ekologického zemědělství, či zapojení společnosti Danone do různorodých sociálních projektů a podpory inovací. V Danone se řídí jasnou výzvou: „Jedna planeta, jedno zdraví “, jejíž hlavní ambicí je podpora zdravějšího a udržitelnějšího způsobu stravování a pití.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy