REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bez jídla to nejde aneb Oslavte Světový den výživy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme 16. říjen jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce“?


Proč se vůbec Světový den výživy slaví? Světový den výživy (World Food Day – WFD) je dnem akcí proti hladu. Byl založen Organizací pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization – FAO) – specializovanou agenturou OSN, a to v roce 1979. Datum 16. října bylo zvoleno jako připomínka výročí založení FAO v roce 1945.

Nám se v našich místních a ekonomických podmínkách může zdát zbytečné se zajímat o výživu a její dostupnost. Zdá se, že potravin máme dostatek, a navíc jsou bezpečné a kvalitní. S potravinami se i často plýtvá. Rovněž se stále doslýcháme, že zemím s nedostatkem jídla se pomáhá víc a víc. Ale i v našich podmínkách se nůžky rozdělující lidi podle blahobytu a chudoby neustále rozvírají, a ne všichni si kvalitní potraviny a pestrou stravu mohou dovolit.

„Mladá generace vyrůstá v podmínkách dvou kontrastů. Na jedné straně zaznamenáváme klimatické změny, nedostatek vody, růst civilizačních chorob včetně obezity a cukrovky. Z toho vyplývá nutnost náš přístup k výživě řešit. Současně se na druhé straně v bohatších zemích s jídlem plýtvá a velká část potravin končí mezi odpadky. Tyto rozpory vedou ke změně v myšlení a chování spotřebitelů,“ vysvětluje Mgr. Monika Ihnatková ze společnosti Danone, a. s.

 

 

Co dneska nejvíc ovlivňuje nákup potravin?

Dnešní generace je (tzv.) digitální. Na její chování včetně spotřebitelského mají vliv především sociální média, díky kterým lze zjistit o potravinách a výživě značné množství informací. V důsledku toho věnují lidé po celém světě daleko větší pozornost tomu, co nakupují. Pečlivě zkoumají produkty, a to nejen jejich ingredience. Zajímají se také o to, jaké firmy a jací lidé stojí za značkou, jak a kde byly potraviny připraveny a kde byly pěstovány ingredience. Zajímá je dokonce, jaký vztah má výrobce k životnímu prostředí a co dělá pro jeho ochranu.

 

Blíží se „potravinová revoluce“?

Lidé začínají stále více upřednostňovat malé místní výrobce na úkor velkých osvědčených značek, protože mají pocit, že místní značky a výrobci jsou jim blíž. S ohledem na tempo a dosah těchto změn se z tohoto evolučního trendu pomalu stává radikální změna, tedy revoluce. Proto se nabízí velkým společnostem otázka – mají se snažit tento trend potlačit, nebo se k němu naopak připojit?

„Na tuto situaci máme jasný názor: k trendu blízkosti ke spotřebiteli a jeho naslouchání se chceme jednoznačně připojit. Jídlo pro nás není jenom komoditou. Je vzácné a to, co jíme, odhaluje, kým jsme. Lidé svou volbou, co si dají k pití nebo k snědku, mají možnost ovlivnit svět, ve kterém chtějí žít. V Danone si stojíme za tím, že zdraví lidí a zdraví planety jsou spolu úzce propojená. Vzájemná symbióza těchto dvou rovin je pro nás velmi důležitá,“ dodává Mgr. Monika Ihnatková.

Tento názor formuje nabídku produktů společnosti Danone, jejich podporu obnovitelného a ekologického zemědělství, či zapojení společnosti Danone do různorodých sociálních projektů a podpory inovací. V Danone se řídí jasnou výzvou: „Jedna planeta, jedno zdraví “, jejíž hlavní ambicí je podpora zdravějšího a udržitelnějšího způsobu stravování a pití.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy