REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Belgická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Belgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla …


Co se jí v BelgiiTak za národní pokrm se považují například mušle – slávky, které se připravují vařené na mnoho způsobů, například na pivu, na víně, se smetanu, s česnekem, se zeleninou atd.

Mušle se podávají v hrnci a nejčastější přílohou je k nim pečivo nebo hranolky. Často se také polévají majonézou. Skořápka mušle nahradí lžíci a ode dna se z ní nabírá vyvařená šťáva.

Belgie obohatila světovou kuchyni o čekanku a růžičkovou kapustu, která se nazývá často i bruselská nebo belgická kapusta.

Čekanka se začala hojně využívat a pěstovat teprve koncem 19. století a získala si světovou popularitu. První si ji oblíbili Francouzi a byla natolik populární, že se ji začalo říkat bílé zlato.

Jde o zeleninu, štiplavě nahořklé chuti, která dozrává až druhým rokem. Čekankové puky, jak se nazývá křehký výhonek, se upravují nejčastěji jako salát, ale dusí se i s masem, zapékají se slaninou či sýry. Belgie je největším vývozcem a pěstitelem čekanky na světě!

Růžičková kapusta se podává většinou jako vařená příloha, ale i povařená by však měla zůstat křupavá. Právě kapusta má pověst nejlepší přílohy k masu a pivu. Vařit by se měla v páře a nesmí se rozpadat. Ze zeleniny je v Belgii oblíbený ještě chřest a brokolice.

Pověstné jsou také belgické vafle. Prodávají se nejvíce ve stáncích, podávají se teplé, posypané kousky cukru, skořicí, oříšky a hojně postříkané šlehačkou, dozdobené ovocem a zmrzlinou.

Pralinky také vznikly v Belgii. Světově proslulá je značka Neuhaus, kde se čokoládové bonbóny vyrábí od roku 1857. Firma existuje dodnes a vyrábí 172 tun této sladkosti ročně. Proslulé jsou ovšem také belgické čokolády.

Ve velké oblibě je pivo, Belgičané k němu mají vřelý vztah, v zemi je přes 700 pivovarů, kde se vyrábějí jak světlá, tak černá piva. Oblíbená jsou piva ovocná, malinová, třešňová, čokoládová. Proslulé pivo je například Lambic vyráběné prastarým postupem založeným na přírodní fermentaci, aby vzniklo pivo ostré, suché a šumivé.

Ochucená piva, takzvané pivní speciály, proslavily Belgii po celém světě a jsou výborným vývozním artiklem. Světově známá je značka Belle vue a Geuze.

Brusel drží jeden světový rekord, bar Delirium café nabízí 2000 druhů piva ze 60 zemí světa a je zapsán v Guinnesově knize rekordů. Když už jsme u Bruselu, tak právě zde mají vyhlášené bruselské hranolky. Belgičané tvrdí, že jsou mistři v jejich přípravě a neodmyslitelně patří do jejich fastfoodové kuchyně. V Belgii se právě nejčastější přílohou staly hranolky a pak také vařené brambory. Známým pokrmem, který je také považován za národní je waterzooi – hustá polévka z kuřete, zeleniny, bujónu a smetany. Dalším velmi oblíbeným jídlem je vlaamse stovery, tedy podušené hovězí maso na pivu, cibuli a bylinkách.

Hojně se v Belgii konzumují sýry. Na trhu je přes 180 druhů, proslulé jsou belgické paštiky a různé druhy uzenin. V oblibě jsou také mořské ryby.

Belgická kuchyně oproti francouzské dává k přípravě některých pokrmů přednost pivu před vínem. Kuchyně je originální, taková svá a některé její typické pokrmy určitě stojí za to vyzkoušet!

Autor: Dalibor Marounek

Zdroj: Mezinárodní kuchařka Avicenum 1988, internet

Recepty z belgické kuchyně najdete zde: Belgie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Grilovací sezona je tu! Jak vybrat to správné maso na gril

Burgery, špízy, ale i propečené steaky a k tomu nějaká ta voňavá příloha. Grilovací sezóna je tady a s ní i každoroční dilema, jaký kus masa na gril vybrat, aby přátelům a rodině chutnalo. Přinášíme vám několik tipů, se kterými povýšíte své grilovací umění na novou úroveň.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Pojmu květový med rozumím, ale co znamená med smíšený?

Radí Milan Špaček, medový someliér ze spol. Medokomerc. Tentokráte dostal tuto otázku: “Všimla jsem si v obchodě jiných názvů u medů, které pravidelně kupuji. Pojmu květový med rozumím, ale co znamená med smíšený?”

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.