REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bašta ze syrovinek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krásný článek od pana Dalibora Marounka, kromě jiného, skvělého mykologa, kuchaře a také rybáře. Zde najdete i jeho osvědčený recept na ryzce syrovinku.


Začátkem července se začínají objevovat ryzce syrovinky, houba, kterou považuji za jednu z nejchutnějších v kuchyni, opečené syrovinky na tálku omaštěné sádlem osolené a okmínované jsou delikatesa, dají se opékat jen navlečené na klacku nad ohněm.

Ryzce syrovinky se v 70. a 80. letech minulého století pomalu z našich lesů vytratily, vinou kyselých deštů a emisí. Hojně jsem je začal nacházet kolem roku 2004, mám několik lokalit, když je úrodný rok dají sbírat na koše. Z vlastní zkušenosti mohu konstaktovat, že tato houba nemá ráda moc chladno a příliš srážek objevují se většinou i když je sucho,většinou je nacházím v listnáčích, dub, buk, habr.

Syrovinku by měl poznat i houbař začátečník, má nezaměnitelný slanečkový pach. Klobouk je jemně sametový, rezavě oranžový, po odříznutí z houby vytéká bílé, mírně lepkavé mléko. Já osobně syrovinky neodřezávám, protože při odříznutí mléko vyteče a při kuchyńské úpravě není už tak štavnatá. Lepší je plodnice vykroutit a uložit očištěné do košíku. Níže uvádím jeden recept na úpravu syrovinek, který se mi velmi osvědčil.

Recept na ryzce syrovinku:

1 kg malých brambor, 0,5 kg syrovinek, 30 dkg anglické slaniny, 2 ks cibule, sádlo, sůl, červená paprika, kmín, pepř.

Malé brambory očištěné kartáčkem nařežeme nožem do kříže a dáme péct na vymaštěný plech sádlem do trouby, osolíme okmínujeme, pečeme zhruba 30 minut. Když jsou brambory otevřené, posypeme na proužky pokrájenými syrovinkami, anglickou slaninou, cibulí a opepříme a dochutíme červenou paprikou. Pečeme dalších 15 minut, až se začne rozpouštět anglická slanina a syrovinky změknou. Velmi pikantní pokrm.

Autor: Dalibor Marounek

Další články k tématu:

Ryzec syrovinka Jedlé houby Houby a konzervování – sušení

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy