REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bašta ze syrovinek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krásný článek od pana Dalibora Marounka, kromě jiného, skvělého mykologa, kuchaře a také rybáře. Zde najdete i jeho osvědčený recept na ryzce syrovinku.


Začátkem července se začínají objevovat ryzce syrovinky, houba, kterou považuji za jednu z nejchutnějších v kuchyni, opečené syrovinky na tálku omaštěné sádlem osolené a okmínované jsou delikatesa, dají se opékat jen navlečené na klacku nad ohněm.

Ryzce syrovinky se v 70. a 80. letech minulého století pomalu z našich lesů vytratily, vinou kyselých deštů a emisí. Hojně jsem je začal nacházet kolem roku 2004, mám několik lokalit, když je úrodný rok dají sbírat na koše. Z vlastní zkušenosti mohu konstaktovat, že tato houba nemá ráda moc chladno a příliš srážek objevují se většinou i když je sucho,většinou je nacházím v listnáčích, dub, buk, habr.

Syrovinku by měl poznat i houbař začátečník, má nezaměnitelný slanečkový pach. Klobouk je jemně sametový, rezavě oranžový, po odříznutí z houby vytéká bílé, mírně lepkavé mléko. Já osobně syrovinky neodřezávám, protože při odříznutí mléko vyteče a při kuchyńské úpravě není už tak štavnatá. Lepší je plodnice vykroutit a uložit očištěné do košíku. Níže uvádím jeden recept na úpravu syrovinek, který se mi velmi osvědčil.

Recept na ryzce syrovinku:

1 kg malých brambor, 0,5 kg syrovinek, 30 dkg anglické slaniny, 2 ks cibule, sádlo, sůl, červená paprika, kmín, pepř.

Malé brambory očištěné kartáčkem nařežeme nožem do kříže a dáme péct na vymaštěný plech sádlem do trouby, osolíme okmínujeme, pečeme zhruba 30 minut. Když jsou brambory otevřené, posypeme na proužky pokrájenými syrovinkami, anglickou slaninou, cibulí a opepříme a dochutíme červenou paprikou. Pečeme dalších 15 minut, až se začne rozpouštět anglická slanina a syrovinky změknou. Velmi pikantní pokrm.

Autor: Dalibor Marounek

Další články k tématu:

Ryzec syrovinka Jedlé houby Houby a konzervování – sušení

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy