REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bašta ze syrovinek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krásný článek od pana Dalibora Marounka, kromě jiného, skvělého mykologa, kuchaře a také rybáře. Zde najdete i jeho osvědčený recept na ryzce syrovinku.


Začátkem července se začínají objevovat ryzce syrovinky, houba, kterou považuji za jednu z nejchutnějších v kuchyni, opečené syrovinky na tálku omaštěné sádlem osolené a okmínované jsou delikatesa, dají se opékat jen navlečené na klacku nad ohněm.

Ryzce syrovinky se v 70. a 80. letech minulého století pomalu z našich lesů vytratily, vinou kyselých deštů a emisí. Hojně jsem je začal nacházet kolem roku 2004, mám několik lokalit, když je úrodný rok dají sbírat na koše. Z vlastní zkušenosti mohu konstaktovat, že tato houba nemá ráda moc chladno a příliš srážek objevují se většinou i když je sucho,většinou je nacházím v listnáčích, dub, buk, habr.

Syrovinku by měl poznat i houbař začátečník, má nezaměnitelný slanečkový pach. Klobouk je jemně sametový, rezavě oranžový, po odříznutí z houby vytéká bílé, mírně lepkavé mléko. Já osobně syrovinky neodřezávám, protože při odříznutí mléko vyteče a při kuchyńské úpravě není už tak štavnatá. Lepší je plodnice vykroutit a uložit očištěné do košíku. Níže uvádím jeden recept na úpravu syrovinek, který se mi velmi osvědčil.

Recept na ryzce syrovinku:

1 kg malých brambor, 0,5 kg syrovinek, 30 dkg anglické slaniny, 2 ks cibule, sádlo, sůl, červená paprika, kmín, pepř.

Malé brambory očištěné kartáčkem nařežeme nožem do kříže a dáme péct na vymaštěný plech sádlem do trouby, osolíme okmínujeme, pečeme zhruba 30 minut. Když jsou brambory otevřené, posypeme na proužky pokrájenými syrovinkami, anglickou slaninou, cibulí a opepříme a dochutíme červenou paprikou. Pečeme dalších 15 minut, až se začne rozpouštět anglická slanina a syrovinky změknou. Velmi pikantní pokrm.

Autor: Dalibor Marounek

Další články k tématu:

Ryzec syrovinka Jedlé houby Houby a konzervování – sušení

Otravy houbami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy