REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Barmanská a someliérská škola

Zde se dozvíte o nápojích, o jejich původu, složení, ale také o tom, jak je vtipně promíchat tak, aby jste vytvořili skvělý koktejl. A ne jen to! Mistr sommelier vám prozradí, jak vybrat to správné víno k vašemu menu, na kolik stupňů se má víno chladit, kde skladovat, či jak dlouho ho nechat “dýchat” … I v této naší kategorii článků najdete mnoho rad, tipů a informací, díky kterým se stanete nejen úspěšným hostitelem, ale v restauraci při diskuzi se sommelierem nebudete za neználka. :)


3 tipy na drinky, které vás rozehřejí na těle i duši

Mrazivé dny a dobrý koktejl na zahřátí. To je kombinace, která snad nikdy neomrzí. Když si ještě navíc přimyslíte praskající krb, příjemnou hudbu či film a bílo za oknem, jedná se jistě o představu ideálně stráveného zimního večera. A čím jej ještě doladit? Přece skvělým koktejlem na zahřátí. Zapomeňte však na klasiky jako je grog a svařák a zkuste se odměnit něčím chuťově zajímavějším. Kombinace vodky Smirnoff s medem a citrónem, nebo skotská whisky Johnnie Walker v doprovodu vína a koření či likér Baileys s čokoládou a chilli vás rozhodně nezklamou.

Absinth

Historie absinthu začala ve Švýcarsku, kde počal léčit svoje pacienty zeleným elixírem jistý doktor Ordinaire, který získal recept k jeho výrobě od staré bylinkářky.

Autentická vína

Při výrobě autentických vín se klade důraz na tradiční rukodělné postupy, jak ve vinohradě, tak ve sklepě. Snahou je vytvořit víno, které co nejvěrněji vystihuje genia loci daného místa a osobitost vinaře. Autentická vína se kvasí spontánně bez přidání cizorodých kvasinek či enzymů. Po kvašení stráví několik měsíců na kvasnicích, což jim dodává bohatost a plnost. Před lahvováním nejsou ve většině případů čiřena či filtrována …

Barevný podzim ve skleničce. Inspirujte se drinky, které vás svým složením zahřejí

Rozmarné počasí, ranní mrazíky, teplé svetry, ale i hra krásných barev. To vše je podzim. Jedno ze čtyř ročních období, které někteří z nás milují, na druhé s ním přichází melancholie. Ať už to máte jakkoli, můžete si na jeho příchod připít něčím stejně rozmarným a barevným, jako je on sám. Třeba koktejly s příchutěmi, jež k podzimu neodmyslitelně patří. Příchutí zázvoru, jablka či citrónu.

Beefeater Gin

Anglický čirý destilát s výraznou jalovcovou chutí, který je jediným ginem vyráběným přímo v Londýně.

Brandy

Brandy je vinný destilát získaný destilací fermentované šťávy z hroznů. Jedná se o jediný nápoj na světě, který vzniká z jiného alkoholu.

Buket a aroma

Ano, dnes si povídáme o vůni vína (vůni mladého vína pojmenováváme spíše jako buket, těžší vůni zralého vína spíše jako aroma). Zkoumání vůně vína není při pití vína jen nějaký společenský rituál navíc. Z vůně se překvapivě dozvíte o vínu více, než vám o něm povědí vaše chuťové pohárky.

Burčák

Tento jadrně znějící výraz, je symbolem zralého léta a začínajícího podzimu. Vzbuzuje představu zlatavě zbarvené šťávy z vinných hroznů, zkaleného bouřlivým kvašením. Kromě dobré chuti můžeme bez obav říci, že pití dobrého burčáku prospívá našemu organismu.

Co čteme na etiketě?

Hodně zjednodušeně můžeme říci, že etikety na láhvi vína rozdělují svět na dvě poloviny. Jednu můžeme pomyslně nazvat německá a druhou francouzská. Mimochodem, my patříme do německého systému. „Německý svět“ nezajímá vinice, na které uzrály hrozny, ale kolik slunce bylo v tom kterém roce, tedy kolik cukru bylo vyprodukováno v hroznech. Kvalita se tedy rok od roku může měnit. „Francouzský svět“ zas nezajímá slunce, ale vinice.

Co je to „cru“ a jiné šifry?

Minule jsme společně studovali etikety našich vín. Tak to byla hračka proti tomu, co nás čeká. Pokusíme se dešifrovat nejčastější nápisy a údaje na etiketách francouzských, ale občas i italských, španělských, německých a rakouských.

Co k čemu pít

Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?

Cukrová krusta

Velmi pěknou a efektní ozdobou je tzv. cukrová krusta.

Čaj

Čaj byl objeven v pralesích Číny asi před 5000 lety. Je nejuctívanější bylinou a také lékem na řadu nemocí. Čínští učenci opěvovali čaj jako božský nápoj, který popíjeli při dlouhých hodinách studia, a stejně jako jim i nám dnes lahodný nápoj přináší klid, zdraví, povzbuzení a inspiraci.

Čaj, rady a triky

Chceme-li mít dobrý čaj, musíme ho uchovávat v plechovkách vyložených papírem nebo ve skleněných dózách …

Dejte sbohem rutině a svůj šálek kávy si maximálně vychutnejte

Káva je u nás stále vyhledávanějším nápojem, v současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj. Přes 70 % Čechů si ji po ránu dá s mlékem a za den vypijeme průměrně 3-4 šálky. Zatímco naši předkové pořádali kávové rituály, dnes se konzumace kofeinové bomby stala spíše rutinní záležitostí. Věnujte svému nápoji trochu času a dopřejte chuťovým buňkám něco opravdu neobyčejného. Inspirujte se našimi tipy, jak si kávu vychutnat, a rozpoznejte i ty nejmenší nuance v chuti.

Dělení míchaných nápojů

Na rozdělení nápojů existuje několik pohledů, dělíme je následovně.

Dobré rady milovníka vína – Úvod

Většina vína je otevřena dříve, než má. A většina vína je také po otevření lahve vypita dříve, než má. Většina vína je vypita ze špatné sklenice. A většina vína, které se vypije z té špatné sklenice, má chybnou teplotu. Navíc se nehodí k jídlu, k němuž je servírováno. A bohužel také většina vína, které u nás většina lidí vypije, je špatné víno…

Druhy míchaných nápojů

… lemonades jsou zpravidla nealkoholické míchané nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko …

Gin

Historie ginu se začala psát v 17. století v Holandsku, když uznávaný lékař Franciscus Sylvius podnikl pokus k získání levného léku, který měl nahradit močopudný olej z jalovčinek. Výsledkem byl destilát alkoholus kuličkami jalovce. Po jalovci dostal tento nápoj, sloužící spíš k obšťastnění mysli a chuťových pohárků než k medicinálním účelům, i jméno. Francouzské (geniévre) nebo holandské (genever) pojmenování jalovce, který se stal ginu synonymem, si Angličané zkrátili na jednoduché gin.

Chcete si vychutnat víno? Nesmí chybět sklenice vody!

Dopřejte si intenzivnější chuťový zážitek z vína díky pramenité vodě Aquila. Voda k vínu neodmyslitelně patří. Stejně tak jako pečlivě vybrané víno může podtrhnout zážitek z jídla, správně zvolená voda dokáže zintenzivnit chuť tohoto ušlechtilého nápoje. Naopak s nekvalitní vodou se velmi snadno vše pokazí. Základním poznávacím znamením vody vhodné k vínu je její přírodní původ, garantované složení a jemná chuť, která nenarušuje ostatní chuťové vjemy.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy