REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 základních typů vín pro „nevinaře“ aneb je Chardonnay lehké nebo těžké?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.


Šumivá vína

Správný přípitek se neobejde bez bublin. Nemusíte hned utrácet za pravé šampaňské, abyste si mohli užít radostnou lehkost šumivých vín. Není radno ho ale nahrazovat levným Lambruscem ze spodního regálu v supermarketu. Existuje nespočet jiných skvělých možností, jako je španělská Cava nebo italské Prosecco. Držte se spíše sušších variant a luxusní požitek podobný francouzskému originálu vás nemine.

 

 

Lehká bílá vína

Pokud máte s pitím vína zkušenost, tak víte, že tato vína se pijí jako voda. Možná by bylo vhodnější říct „pijí se jednoduše“. O tom svědčí i jejich popularita. Vína jako Pinot Grigio, Sauvignon Blanc a Veltlínské Zelené jsou tradičně na předních příčkách prodejnosti. Nejoceňovanější vína tohoto typu jsou produkována v chladnějších klimatech. Pokud je v dané oblasti ještě celkem chladný červen, je velká šance, že mají tato svěží letní rána na svědomí ta nejlepší ze svěžích bílých vín.

 

 

Těžší bílá vína

Pokud milujete bohatost červeného vína, z bílých vám bude pravděpodobně chutnat například Chardonnay. To, a ostatní vína tohoto typu totiž procházejí speciálním procesem, který často zahrnuje zrání v dubových sudech. Tak jako dává dubové dřevo whisky její hutnou chuť, tak transformuje i víno. V této kategorii neprohloupíte s lahvemi ze slunných oblastí — Španělsko nebo Kalifornie produkují jedny z nejpopulárnějších typů.

 

Rosé

Vinařská specialita jsou růžová vína. Nejčastěji jsou během kvašení přidány slupky jen na krátkou dobu a tím nápoj získává svou typickou lehce začervenalou barvu. Nejde ovšem jen o víno napůl cesty. Různými pokročilými procesy lze získat širokou škálu komplexních chutí. Doporučujeme vyzkoušet elegantní suché jako první.

 

Lehká červená vína

Pokud dostanete chuť na červené v létě, ale nejste si jistí, jestli si ho objednat, protože se vám běžně pojí s chladnějším počasím, vyzkoušejte Pinot Noir nebo jiné lehké červené víno. Neobsahují tolik tříslovin, a proto se dají pít lehce i jen tak bez jídla. Typická je pro ně poloprůhledná rubínová barva.

 

Těžká červená vína

Večeře při svíčkách a na talíři krásný steak s přílohou. Scéna jako z filmu. Co nalít do skleničky? Jedině těžké červené víno jako Cabernet Sauvignon. Ta si totiž výborně rozumí s těžšími jídly, protože taniny v nich dobře reagují s proteiny v ústech a čistí paletu.

 

 

Dezertní vína

Sladká dezertní vína většinou pochází z extra sladkých hroznů. Pro výrobu sladkého vína se fermentace zastaví dříve, než kvasinky přemění všechny hroznové cukry na alkohol. Existuje několik způsobů, jak zastavit fermentaci, včetně přechlazení vína nebo přidání brandy. Výsledkem je bohaté víno slazené přírodními hroznovými cukry.

 

foto: www.edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy