REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

6 tipů na degustace vín „by the glass“ na Moravě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Seznámit se a zejména pak ochutnat vína od většího množství vinařů na jednom místě lze například během otevřených sklepů, výstav vín nebo vinařských slavností. Co když se ale žádná podobná akce nekoná ve vhodném termínu? Ani tehdy nemusíte zoufat a můžete pohodlně a do určité míry samostatně koštovat vybraná vína. K tomu slouží tzv. degustace „by the glass“, které otevírají nové obzory společenské konzumace vína.


Princip je velmi jednoduchý. Zpravidla si stačí jen předplatit určitou částku a pak si nalévat vína, většinou prostřednictvím speciálního degustačního automatu, dokud se obnos nevyčerpá. Takový automat pak udržuje víno ve vhodných podmínkách pro koštování, na lahve je zároveň skrze prosklenou přepážku vidět, a lze si je tak prohlédnout a z etiket vyčíst vše potřebné. A kam tedy za „by the glass“ můžete vyrazit?

 

Salon vín ČR

Salon vín ČR je všeobecně uznávanou výkladní skříní našeho vinařství a určitě nejznámější degustační expozicí, navíc první svého druhu v Česku. Každý rok je v něm uloženo sto aktuálně nejlepších moravských a českých vín, která byla vybrána v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín. Degustační expozice těchto vín je umístěna v podzemí státního zámku ve Valticích a slouží nejen k prohlížení a poučení, ale především k celoročnímu ochutnávání. Degustaci je možné absolvovat v rámci několika programů. Buď zcela volně, kde si sami vybíráte vína a naléváte si degustační vzorky, dále pak řízená s výkladem profesionálního someliéra nebo „by the glass“ prostřednictvím nalévacího automatu. A když vás některá vína okouzlí, je možné si je zde po jednotlivých lahvích také zakoupit. Součástí Salonu vín je ještě naučná expozice věnovaná vinařství a prodejna dárkových předmětů, vinařské literatury, degustátorských skleniček a someliérských potřeb.

Více

 

 

Enotéka znojemských vín

Stále ještě poměrně novou turistickou atrakcí a skutečným unikátem je tzv. Enotéka znojemských vín ve Znojmě. Ta se nachází v prostorách bývalého pivovaru poblíž místního hradu, v samém centru města. Ve vstupním prostoru je designová kavárna a vinárna, kde je možné v klidu posedět. Za nimi jsou pak prostory, kde se ochutnávají vína výhradně ze Znojemské vinařské podoblasti. Stačí si jen nabít degustační kartu a pak si u automatu vybrat konkrétní víno k ochutnání. Jedná se o největší degustační místnost se systémem „by the glass“ v České republice. K dispozici je vždy 70 vín, která reprezentují vinařství na Znojemsku. Doplněná jsou tematickou expozicí dalších 30 vín, která se pravidelně mění a jsou to např. VOC vína, růžová vína nebo vína konkrétních odrůd. Zde se dá příjemně i naučně strávit např. odpoledne při nepříznivém počasí, ale i když je hezky není důvod enotéku nenavštívit. Z degustačního sálu se dá i se skleničkou vyjít a posadit se na terasu a kochat se pohledem na krásy historického města.

Více

 

 

Informační centrum VOC ve Vlkově věži

Zůstaneme ještě chvíli ve Znojmě, kde se nachází další, sice výrazně menší, ale také rozhodně zajímavá možnost degustace formou „by the glass“. Ta se týká vín VOC Znojmo. VOC neboli Vína originální certifikace jsou vína z vybraných typických odrůd daného vinařského regionu. Musí splňovat přísná kritéria a odráží se v nich hlavně daný terroir, tedy unikátní soubor přírodních podmínek a vinařského stylu typický pro danou oblast. A protože jsou na něj místní vinaři hrdí, má i vlastní informační centrum. To se nachází ve zrekonstruované Vlkově věži, těsně pod Masarykovým náměstím. Před tím, než vystoupáte nahoru na věž, kde je expozice VOC a rozhlédnete se po městu Znojmu a okolí, si můžete dát skleničku vybraného VOC vína z automatu umístěného u pokladny. Anebo spíš při odchodu jako odměnu za zdolání schodů? Vína si zde lze i koupit.

Více

 

 

Belveder enomat

Úsloví „aby toho nebylo málo“ platí i pro Valtice. Kromě Salonu vín nabízí krásné vinařské město ještě jednu možnost degustace z automatu, tedy „by the glass“. V jedné z opravených místností zámečku Belveder v Lednicko-valtickém areálu je k dispozici k ochutnání 32 vín valtických vinařů sdružených ve VOC Valtice. Jedná se o unikátní kolekci vín od nejvýznamnějších valtických producentů, která určitě stojí za ochutnání, navíc v krásném historickém a kulturním prostředí.

Více

 

Centrum slováckých tradic

Modrá u Uherského Hradiště je nenápadná vesnička, ale s čilým turistickým ruchem. Kromě Archeoskanzenu a botanické expozice, které jsou významnými turistickými cíli slováckého regionu, se zde nachází budova Centra slováckých tradic a v jejím sklepení expozice Vinná stezka. Degustace zde také probíhá pomocí automatů „by the glass“. Větší část nabízených vín je zde právě ze Slovácka, ale k ochutnání jsou i vína z dalších částí vinařské Moravy. Vína je pak také možné spolu s různými pálenkami a dalšími regionálními pochutinami zakoupit. Při návštěvě Slovácka toto místo rozhodně stojí za zahrnutí do cestovatelských plánů.

Více

 

Vindom degustační enoteca

Na své si touto formou degustace mohou snadno přijít i milovníci vína v Brně. V centru města je poměrně nově otevřený prostor s názvem Degustační enoteca Vindom. Každý den je zde k ochutnání 32 vzorků vín z Česka, ale i Evropy a zbytku světa. Degustuje se také prostřednictvím samoobslužného automatu. O tom, že jde o další z vinařských atrakcí, která stojí za návštěvu, svědčí i nominace na cenu Top vinařský cíl 2022.

Více

 

Tipy kde ochutnat vína přímo od zdroje pak najdete v největší databázi vinařů na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy