REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 retro potravin, které jsou stále IN

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůTaké čas od času od svých známých či členů rodiny slýcháte průpovídku, že ta či ona potravina není dnes, co bývala? Samozřejmě nechybí podrobný nostalgický popis produktu, nejen jak vypadal, ale i jak chutnal. Přinášíme 5 potravin, které přečkaly pád komunismu, a které můžeme i v současnosti v takřka nezměněné podobě ochutnat.


Májka

Vepřový krém v konzervě, který se objevil na prodejnách v roce 1965, nemohl chybět na žádném táboře, výletě nebo dovolené v kempu. Oblibu si získal nejen díky receptuře, ale i skladnosti a klimatické odolnosti. Pamětníci si jistě vybaví i s ním spojené zápolení s otvírákem na konzervy, protože klíčový otvírač získala konzerva až mnohem později. O výrobu Májky se staral tehdejší podnik Biochema v Babicích na Uherskohradišťsku, přímý předchůdce společnosti Hamé. V roce 2015 slavila značka Májka, která se na našem území stala téměř synonymem pro paštiku, 50. výročí od svého vzniku. Kromě originální verze se Májka vyrábí i v dalších šesti příchutích, jako je například s husími játry, brusinkami, nebo mandlemi. Koncem roku 2015 odkoupila Hamé norská skupina Orkla.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Ruská zmrzlina

Smetanová zmrzlina v oplatce zažila v Československu tzv. spotřebitelský boom v 70. letech a stala se fenoménem. Na našem území se vyráběla pod značkou „Sibirka“, nebo jste si mohli připlatit za importovaný „Plombir“. Zmrzlina byla oblíbená pro svojí plnou smetanovou chuť. Dokonce koloval mýtus, že se za ní skrývá přidávání sobího mléka, ale nebyla to pravda. V roce 1983 se do Československa přestala dovážet. Po pádu železné opony její dovoz obnovila česká společnost Wera Nova. Když se ukázalo, že hlad po ruské zmrzlině je obrovský, rozhodla se Wera Nova získat recepturu a začala ruskou zmrzlinu vyrábět v závodě v Krnově, dnes je největším tuzemským výrobcem ruské zmrzliny. Co drží ruskou zmrzlinu na žebříčku oblíbenosti? Zejména to, že hlavní složkou zmrzliny od Wera Nova, není rostlinný tuk, ale poctivá smetana, plnotučné mléko, kondenzované mléko a máslo. Pro ochucené varianty se pak používá kvalitní kakaový prášek holandského typu, nebo přírodní karamel formou sirupu. Zmrzlina si stále zachovává i tradiční tvar a způsob balení. Přestože můžete ruskou zmrzlinu ochutnat v kakaové či karamelové verzi, bezkonkurenčně nejoblíbenější je původní smetanová.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Lučina

Čerstvý smetanový sýr Lučina byl na trh uveden ve 100g variantě v roce 1981. Klasická kostka neobsahuje nic jiného než tvaroh, smetanu a špetku soli. Postupem času k ní přibyly další produkty balené ve vaničkách, ať už jde o žervé nebo třeba kostičky sýru do salátu. Rozšířila se tak možnost, jak Lučinu konzumovat. Dávno to není jen pochoutka určená k namazání na pečivo – Lučina se stala surovinou jak pro studenou, tak teplou kuchyni. Připravují se z ní pomazánky, dezerty, ale také polévky a hlavní jídla. V letošním roce značka měnila vzhled obalů, které tak dostaly svěžejší a modernější podobu. Stále se ovšem vyrábí z mléka pocházejícího z okolí Sedlčan.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Pribináček

…Každý den, každý den, k svačině jedině, jedině pramen zdraví z Posázaví. Tak začínají úvodní slova písně, která opěvuje v dětském filmu „Ať žijí duchové“ Pribináček. Oblíbený tvarohovo-smetanový dezert se na pultech obchodů objevil již v roce 1947, avšak pod různými názvy jako Bivoj, Perla, nebo Mocca. Dezert měl v poválečném období zajistit dětem zdravou a zároveň co nejchutnější výživu z mléka. Název i recept vymyslela manželka tehdejšího závodu přibyslavské Pribiny. Samotný Pribináček hutné konzistence a nezaměnitelné chuti byl uveden v roce 1954. Osmdesátigramové kelímky z povoskovaného papíru kryly papírové zátky, které se po odtržení daly s trochou zručnosti proměnit v provizorní lžičky. Zajímavostí je, že ačkoliv je bez pochyby nejoblíbenější klasický vanilkový, v roce 1954 se objevoval až v šestnácti příchutích. V roce 2014 značka Pribináček slavila 60. výročí.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Kofola

Na receptuře kolové limonády, jejímž základem byl sirup Kofo, pracoval tým doc. RNDr. PfMr. Zdeňka Blažka, CSc. z národního podniku Galena Opava dva roky. Od začátku měla být Kofola jakousi československou alternativou k americké Coca Cole. Světlo světa v celé své kráse a chuti spatřila v roce 1960. Původně se nápoj, který kombinuje čtrnáct bylinných a ovocných látek doplněných kofeinem měl jmenovat Kofocola. Kvůli případným problémům s ochrannou známkou se výrobce přiklonil k názvu Kofola. Na rozdíl od ostatních limonád měla zprvu speciálně tvarované lahve a originální etikety. Ty byly dokonce představeny na bruselské světové výstavě Expo v roce 1958. Kofola po pádu železné opony zažila ústup, kdy se vyrovnávala se zahraniční limonádovou konkurencí. V roce 1998 začala vyrábět Kofolu společnost Santa, dnešní předchůdce firmy Kofola, a od té doby zažívá nápoj renesanci. V letošním roce Kofola oslavila 55 narozeniny a lze ji koupit i v různých příchutích a obalech.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Zdroj: www.pribina-tpk.czwww.kofola.cz,  www.hame.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy