Také čas od času od svých známých či členů rodiny slýcháte průpovídku, že ta či ona potravina není dnes, co bývala? Samozřejmě nechybí podrobný nostalgický popis produktu, nejen jak vypadal, ale i jak chutnal. Přinášíme 5 potravin, které přečkaly pád komunismu, a které můžeme i v současnosti v takřka nezměněné podobě ochutnat.
Májka
Vepřový krém v konzervě, který se objevil na prodejnách v roce 1965, nemohl chybět na žádném táboře, výletě nebo dovolené v kempu. Oblibu si získal nejen díky receptuře, ale i skladnosti a klimatické odolnosti. Pamětníci si jistě vybaví i s ním spojené zápolení s otvírákem na konzervy, protože klíčový otvírač získala konzerva až mnohem později. O výrobu Májky se staral tehdejší podnik Biochema v Babicích na Uherskohradišťsku, přímý předchůdce společnosti Hamé. V roce 2015 slavila značka Májka, která se na našem území stala téměř synonymem pro paštiku, 50. výročí od svého vzniku. Kromě originální verze se Májka vyrábí i v dalších šesti příchutích, jako je například s husími játry, brusinkami, nebo mandlemi. Koncem roku 2015 odkoupila Hamé norská skupina Orkla.
Ruská zmrzlina
Smetanová zmrzlina v oplatce zažila v Československu tzv. spotřebitelský boom v 70. letech a stala se fenoménem. Na našem území se vyráběla pod značkou „Sibirka“, nebo jste si mohli připlatit za importovaný „Plombir“. Zmrzlina byla oblíbená pro svojí plnou smetanovou chuť. Dokonce koloval mýtus, že se za ní skrývá přidávání sobího mléka, ale nebyla to pravda. V roce 1983 se do Československa přestala dovážet. Po pádu železné opony její dovoz obnovila česká společnost Wera Nova. Když se ukázalo, že hlad po ruské zmrzlině je obrovský, rozhodla se Wera Nova získat recepturu a začala ruskou zmrzlinu vyrábět v závodě v Krnově, dnes je největším tuzemským výrobcem ruské zmrzliny. Co drží ruskou zmrzlinu na žebříčku oblíbenosti? Zejména to, že hlavní složkou zmrzliny od Wera Nova, není rostlinný tuk, ale poctivá smetana, plnotučné mléko, kondenzované mléko a máslo. Pro ochucené varianty se pak používá kvalitní kakaový prášek holandského typu, nebo přírodní karamel formou sirupu. Zmrzlina si stále zachovává i tradiční tvar a způsob balení. Přestože můžete ruskou zmrzlinu ochutnat v kakaové či karamelové verzi, bezkonkurenčně nejoblíbenější je původní smetanová.
Lučina
Čerstvý smetanový sýr Lučina byl na trh uveden ve 100g variantě v roce 1981. Klasická kostka neobsahuje nic jiného než tvaroh, smetanu a špetku soli. Postupem času k ní přibyly další produkty balené ve vaničkách, ať už jde o žervé nebo třeba kostičky sýru do salátu. Rozšířila se tak možnost, jak Lučinu konzumovat. Dávno to není jen pochoutka určená k namazání na pečivo – Lučina se stala surovinou jak pro studenou, tak teplou kuchyni. Připravují se z ní pomazánky, dezerty, ale také polévky a hlavní jídla. V letošním roce značka měnila vzhled obalů, které tak dostaly svěžejší a modernější podobu. Stále se ovšem vyrábí z mléka pocházejícího z okolí Sedlčan.
Pribináček
…Každý den, každý den, k svačině jedině, jedině pramen zdraví z Posázaví. Tak začínají úvodní slova písně, která opěvuje v dětském filmu „Ať žijí duchové“ Pribináček. Oblíbený tvarohovo-smetanový dezert se na pultech obchodů objevil již v roce 1947, avšak pod různými názvy jako Bivoj, Perla, nebo Mocca. Dezert měl v poválečném období zajistit dětem zdravou a zároveň co nejchutnější výživu z mléka. Název i recept vymyslela manželka tehdejšího závodu přibyslavské Pribiny. Samotný Pribináček hutné konzistence a nezaměnitelné chuti byl uveden v roce 1954. Osmdesátigramové kelímky z povoskovaného papíru kryly papírové zátky, které se po odtržení daly s trochou zručnosti proměnit v provizorní lžičky. Zajímavostí je, že ačkoliv je bez pochyby nejoblíbenější klasický vanilkový, v roce 1954 se objevoval až v šestnácti příchutích. V roce 2014 značka Pribináček slavila 60. výročí.
Kofola
Na receptuře kolové limonády, jejímž základem byl sirup Kofo, pracoval tým doc. RNDr. PfMr. Zdeňka Blažka, CSc. z národního podniku Galena Opava dva roky. Od začátku měla být Kofola jakousi československou alternativou k americké Coca Cole. Světlo světa v celé své kráse a chuti spatřila v roce 1960. Původně se nápoj, který kombinuje čtrnáct bylinných a ovocných látek doplněných kofeinem měl jmenovat Kofocola. Kvůli případným problémům s ochrannou známkou se výrobce přiklonil k názvu Kofola. Na rozdíl od ostatních limonád měla zprvu speciálně tvarované lahve a originální etikety. Ty byly dokonce představeny na bruselské světové výstavě Expo v roce 1958. Kofola po pádu železné opony zažila ústup, kdy se vyrovnávala se zahraniční limonádovou konkurencí. V roce 1998 začala vyrábět Kofolu společnost Santa, dnešní předchůdce firmy Kofola, a od té doby zažívá nápoj renesanci. V letošním roce Kofola oslavila 55 narozeniny a lze ji koupit i v různých příchutích a obalech.
Zdroj: www.pribina-tpk.cz, www.kofola.cz, www.hame.cz
5 rad, jak vybrat domácí vinotéku
5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě