REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 retro potravin, které jsou stále IN

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůTaké čas od času od svých známých či členů rodiny slýcháte průpovídku, že ta či ona potravina není dnes, co bývala? Samozřejmě nechybí podrobný nostalgický popis produktu, nejen jak vypadal, ale i jak chutnal. Přinášíme 5 potravin, které přečkaly pád komunismu, a které můžeme i v současnosti v takřka nezměněné podobě ochutnat.


Májka

Vepřový krém v konzervě, který se objevil na prodejnách v roce 1965, nemohl chybět na žádném táboře, výletě nebo dovolené v kempu. Oblibu si získal nejen díky receptuře, ale i skladnosti a klimatické odolnosti. Pamětníci si jistě vybaví i s ním spojené zápolení s otvírákem na konzervy, protože klíčový otvírač získala konzerva až mnohem později. O výrobu Májky se staral tehdejší podnik Biochema v Babicích na Uherskohradišťsku, přímý předchůdce společnosti Hamé. V roce 2015 slavila značka Májka, která se na našem území stala téměř synonymem pro paštiku, 50. výročí od svého vzniku. Kromě originální verze se Májka vyrábí i v dalších šesti příchutích, jako je například s husími játry, brusinkami, nebo mandlemi. Koncem roku 2015 odkoupila Hamé norská skupina Orkla.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Ruská zmrzlina

Smetanová zmrzlina v oplatce zažila v Československu tzv. spotřebitelský boom v 70. letech a stala se fenoménem. Na našem území se vyráběla pod značkou „Sibirka“, nebo jste si mohli připlatit za importovaný „Plombir“. Zmrzlina byla oblíbená pro svojí plnou smetanovou chuť. Dokonce koloval mýtus, že se za ní skrývá přidávání sobího mléka, ale nebyla to pravda. V roce 1983 se do Československa přestala dovážet. Po pádu železné opony její dovoz obnovila česká společnost Wera Nova. Když se ukázalo, že hlad po ruské zmrzlině je obrovský, rozhodla se Wera Nova získat recepturu a začala ruskou zmrzlinu vyrábět v závodě v Krnově, dnes je největším tuzemským výrobcem ruské zmrzliny. Co drží ruskou zmrzlinu na žebříčku oblíbenosti? Zejména to, že hlavní složkou zmrzliny od Wera Nova, není rostlinný tuk, ale poctivá smetana, plnotučné mléko, kondenzované mléko a máslo. Pro ochucené varianty se pak používá kvalitní kakaový prášek holandského typu, nebo přírodní karamel formou sirupu. Zmrzlina si stále zachovává i tradiční tvar a způsob balení. Přestože můžete ruskou zmrzlinu ochutnat v kakaové či karamelové verzi, bezkonkurenčně nejoblíbenější je původní smetanová.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Lučina

Čerstvý smetanový sýr Lučina byl na trh uveden ve 100g variantě v roce 1981. Klasická kostka neobsahuje nic jiného než tvaroh, smetanu a špetku soli. Postupem času k ní přibyly další produkty balené ve vaničkách, ať už jde o žervé nebo třeba kostičky sýru do salátu. Rozšířila se tak možnost, jak Lučinu konzumovat. Dávno to není jen pochoutka určená k namazání na pečivo – Lučina se stala surovinou jak pro studenou, tak teplou kuchyni. Připravují se z ní pomazánky, dezerty, ale také polévky a hlavní jídla. V letošním roce značka měnila vzhled obalů, které tak dostaly svěžejší a modernější podobu. Stále se ovšem vyrábí z mléka pocházejícího z okolí Sedlčan.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Pribináček

…Každý den, každý den, k svačině jedině, jedině pramen zdraví z Posázaví. Tak začínají úvodní slova písně, která opěvuje v dětském filmu „Ať žijí duchové“ Pribináček. Oblíbený tvarohovo-smetanový dezert se na pultech obchodů objevil již v roce 1947, avšak pod různými názvy jako Bivoj, Perla, nebo Mocca. Dezert měl v poválečném období zajistit dětem zdravou a zároveň co nejchutnější výživu z mléka. Název i recept vymyslela manželka tehdejšího závodu přibyslavské Pribiny. Samotný Pribináček hutné konzistence a nezaměnitelné chuti byl uveden v roce 1954. Osmdesátigramové kelímky z povoskovaného papíru kryly papírové zátky, které se po odtržení daly s trochou zručnosti proměnit v provizorní lžičky. Zajímavostí je, že ačkoliv je bez pochyby nejoblíbenější klasický vanilkový, v roce 1954 se objevoval až v šestnácti příchutích. V roce 2014 značka Pribináček slavila 60. výročí.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Kofola

Na receptuře kolové limonády, jejímž základem byl sirup Kofo, pracoval tým doc. RNDr. PfMr. Zdeňka Blažka, CSc. z národního podniku Galena Opava dva roky. Od začátku měla být Kofola jakousi československou alternativou k americké Coca Cole. Světlo světa v celé své kráse a chuti spatřila v roce 1960. Původně se nápoj, který kombinuje čtrnáct bylinných a ovocných látek doplněných kofeinem měl jmenovat Kofocola. Kvůli případným problémům s ochrannou známkou se výrobce přiklonil k názvu Kofola. Na rozdíl od ostatních limonád měla zprvu speciálně tvarované lahve a originální etikety. Ty byly dokonce představeny na bruselské světové výstavě Expo v roce 1958. Kofola po pádu železné opony zažila ústup, kdy se vyrovnávala se zahraniční limonádovou konkurencí. V roce 1998 začala vyrábět Kofolu společnost Santa, dnešní předchůdce firmy Kofola, a od té doby zažívá nápoj renesanci. V letošním roce Kofola oslavila 55 narozeniny a lze ji koupit i v různých příchutích a obalech.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Zdroj: www.pribina-tpk.czwww.kofola.cz,  www.hame.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy