REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

28. května slaví celý svět Den hamburgerů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi mají nejradši Cheeseburger. Hamburger není jen houska s masem, je to fenomén, který změnil stravování lidstva. V Čechách jeho rozmach spojujeme zejména s příchodem McDonald´s, jehož první pobočka byla v otevřena v pražské Vodičkově ulici před pětadvaceti lety. Tou dobou již byly McDonald´s nejoblíbenější restaurace v USA a vznikal kultovní film Pulp Fiction, ze kterého se dozvěděl celý svět, že čtvrtlibráku se sýrem od McDonald´s (Quarter Pounder with cheese) říkají v Paříži Royale se sýrem (Royale with cheese).


Máte jej radši samotný, se sýrem nebo se slaninou? Nebo s dvojitým masem? V dnešní době můžete ochutnat desítky různých variací. A kdy spatřil světlo světa vůbec první hamburger? K myšlence se hlásí Charles Nagreen z USA, který vložil dva osmažené kousky masa do housky. Ovšem velký trhák přišel až v roce 1948 s bratry McDonaldovými, kteří přestali svým zákazníkům servírovat pouze barbecue, ale začali se soustředit na hamburgery. Úspěch přišel okamžitě a jejich podniku v Kalifornii se podařilo za dva roky prodat kolem milionu hamburgerů. Prodávali tenkrát pouze základní variantu s mletým hovězím masem. Možná se budete divit, ale propracovaný systém drive-through, tedy objednávku rovnou do auta, měli už tenkrát v padesátých letech.

Věděli jste také, že:

  • V roce 1961 prodali bratři McDonaldové svůj byznys Ray Krocovi, jehož rodiče byli čeští emigranti, za 2,7 milionu dolarů. Dnešní hodnota společnost je xy dolarů.
  • V roce 1962 se začal prodávat Filet-O-Fish, který byl určen pro katolické zákazníky v době půstu. Dát si ho můžeme i dnes.
  • 1963 se narodil maskot Ronald McDonald, maskot největší sítě fastfoodů na světě.
  • Big Mac spatřil světlo světa v roce 1968 jako nová vlajková loď pittsburské restaurace se dvěma zlatými obloučky. A evidentně to byl dobrý tah.
  • 1983 McDonald’s uvedl na americký trh Chicken McNuggets.
  • 1992 byla otevřena první pobočka McDonald´s v České republice ve Vodičkově ulici. Od té doby jich je téměř 95.
  • V ČR je nejoblíbenější cheeseburger, hned za ním Big Mac.
  • Přestože by se mohlo zdát, že je hamburger velký dietní prohřešek, není to s ním tak strašné. Klasický hamburger u McDonald´s má 255 kcal, což spálíte asi za 20 minut rychlejší chůze.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy