REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

28. května slaví celý svět Den hamburgerů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi mají nejradši Cheeseburger. Hamburger není jen houska s masem, je to fenomén, který změnil stravování lidstva. V Čechách jeho rozmach spojujeme zejména s příchodem McDonald´s, jehož první pobočka byla v otevřena v pražské Vodičkově ulici před pětadvaceti lety. Tou dobou již byly McDonald´s nejoblíbenější restaurace v USA a vznikal kultovní film Pulp Fiction, ze kterého se dozvěděl celý svět, že čtvrtlibráku se sýrem od McDonald´s (Quarter Pounder with cheese) říkají v Paříži Royale se sýrem (Royale with cheese).


Máte jej radši samotný, se sýrem nebo se slaninou? Nebo s dvojitým masem? V dnešní době můžete ochutnat desítky různých variací. A kdy spatřil světlo světa vůbec první hamburger? K myšlence se hlásí Charles Nagreen z USA, který vložil dva osmažené kousky masa do housky. Ovšem velký trhák přišel až v roce 1948 s bratry McDonaldovými, kteří přestali svým zákazníkům servírovat pouze barbecue, ale začali se soustředit na hamburgery. Úspěch přišel okamžitě a jejich podniku v Kalifornii se podařilo za dva roky prodat kolem milionu hamburgerů. Prodávali tenkrát pouze základní variantu s mletým hovězím masem. Možná se budete divit, ale propracovaný systém drive-through, tedy objednávku rovnou do auta, měli už tenkrát v padesátých letech.

Věděli jste také, že:

  • V roce 1961 prodali bratři McDonaldové svůj byznys Ray Krocovi, jehož rodiče byli čeští emigranti, za 2,7 milionu dolarů. Dnešní hodnota společnost je xy dolarů.
  • V roce 1962 se začal prodávat Filet-O-Fish, který byl určen pro katolické zákazníky v době půstu. Dát si ho můžeme i dnes.
  • 1963 se narodil maskot Ronald McDonald, maskot největší sítě fastfoodů na světě.
  • Big Mac spatřil světlo světa v roce 1968 jako nová vlajková loď pittsburské restaurace se dvěma zlatými obloučky. A evidentně to byl dobrý tah.
  • 1983 McDonald’s uvedl na americký trh Chicken McNuggets.
  • 1992 byla otevřena první pobočka McDonald´s v České republice ve Vodičkově ulici. Od té doby jich je téměř 95.
  • V ČR je nejoblíbenější cheeseburger, hned za ním Big Mac.
  • Přestože by se mohlo zdát, že je hamburger velký dietní prohřešek, není to s ním tak strašné. Klasický hamburger u McDonald´s má 255 kcal, což spálíte asi za 20 minut rychlejší chůze.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy