REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

28. května slaví celý svět Den hamburgerů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi mají nejradši Cheeseburger. Hamburger není jen houska s masem, je to fenomén, který změnil stravování lidstva. V Čechách jeho rozmach spojujeme zejména s příchodem McDonald´s, jehož první pobočka byla v otevřena v pražské Vodičkově ulici před pětadvaceti lety. Tou dobou již byly McDonald´s nejoblíbenější restaurace v USA a vznikal kultovní film Pulp Fiction, ze kterého se dozvěděl celý svět, že čtvrtlibráku se sýrem od McDonald´s (Quarter Pounder with cheese) říkají v Paříži Royale se sýrem (Royale with cheese).


Máte jej radši samotný, se sýrem nebo se slaninou? Nebo s dvojitým masem? V dnešní době můžete ochutnat desítky různých variací. A kdy spatřil světlo světa vůbec první hamburger? K myšlence se hlásí Charles Nagreen z USA, který vložil dva osmažené kousky masa do housky. Ovšem velký trhák přišel až v roce 1948 s bratry McDonaldovými, kteří přestali svým zákazníkům servírovat pouze barbecue, ale začali se soustředit na hamburgery. Úspěch přišel okamžitě a jejich podniku v Kalifornii se podařilo za dva roky prodat kolem milionu hamburgerů. Prodávali tenkrát pouze základní variantu s mletým hovězím masem. Možná se budete divit, ale propracovaný systém drive-through, tedy objednávku rovnou do auta, měli už tenkrát v padesátých letech.

Věděli jste také, že:

  • V roce 1961 prodali bratři McDonaldové svůj byznys Ray Krocovi, jehož rodiče byli čeští emigranti, za 2,7 milionu dolarů. Dnešní hodnota společnost je xy dolarů.
  • V roce 1962 se začal prodávat Filet-O-Fish, který byl určen pro katolické zákazníky v době půstu. Dát si ho můžeme i dnes.
  • 1963 se narodil maskot Ronald McDonald, maskot největší sítě fastfoodů na světě.
  • Big Mac spatřil světlo světa v roce 1968 jako nová vlajková loď pittsburské restaurace se dvěma zlatými obloučky. A evidentně to byl dobrý tah.
  • 1983 McDonald’s uvedl na americký trh Chicken McNuggets.
  • 1992 byla otevřena první pobočka McDonald´s v České republice ve Vodičkově ulici. Od té doby jich je téměř 95.
  • V ČR je nejoblíbenější cheeseburger, hned za ním Big Mac.
  • Přestože by se mohlo zdát, že je hamburger velký dietní prohřešek, není to s ním tak strašné. Klasický hamburger u McDonald´s má 255 kcal, což spálíte asi za 20 minut rychlejší chůze.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Grilovací sezona je tu! Jak vybrat to správné maso na gril

Burgery, špízy, ale i propečené steaky a k tomu nějaká ta voňavá příloha. Grilovací sezóna je tady a s ní i každoroční dilema, jaký kus masa na gril vybrat, aby přátelům a rodině chutnalo. Přinášíme vám několik tipů, se kterými povýšíte své grilovací umění na novou úroveň.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.