REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zima v našich kuchyních, aneb co jíst, když je za okny mráz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letos zatím zima moc neukázala svoje zoubky, ale nemám strach, že by nás ještě nepřekvapila svým ledovým obětím. Právě zimní čas klade na náš organizmus větší nároky, než počasí v letních měsících. Když venku mrzne, naše těla musejí vynakládat spousty energie na zahřátí. A ty bacily, co poletují všude kolem, běda, když narazí na človíčka se špatnou imunitou … pak mnoho z nás skončí v posteli s horečkou a kašlem … přitom správnou výživou si i v zimních měsících můžeme udržet nejen zdravého ducha, ale i tělo!


Téma měsíce - Zima v kuchyni a za oknyJiž naši předkové věděli, jak vyzrát na zimu. V minulých stoletích se prostě zalezlo za pec, upeklo maso a na plotně nesměla chybět bublající polévka. Naše babičky také sušily bylinky, které pak využívaly na přípravu nápojů, které uměly nejen zahřát, ale také uzdravovat.

Právě zimní čas je pro nás kuchaře velkou výzvou. Vždyť právě v tomto období nás čeká příprava svátečního menu na Vánoce, pak musíme připravit silvestrovské pohoštění a než se nadějeme, máme tu čas masopustu! O běžném každodenním vaření ani nemluvím, bez vydatné, nejlépe teplé snídaně to asi v zimě nepůjde, horké polévky na oběd by měly být samozřejmostí, stejně tak hutný hlavní chod s pěkným kusem masa a velkým množstvím zeleniny.

A večeře? Ta by mohla být lehčí, ale také teplá. Jen tak pomůžeme tělu se pěkně zahřát a nabrat sílu do těch zimních plískanic.

V chladném období jsou nejvhodnější tepelně upravená a servírovaná jídla a to třeba i ke snídani. Různé kaše, teplé lívance, palačinky, nebo horká polévka vás ráno prohřeje a správně nastartuje do mrazivého dne. Silné vývary, obědové a luštěninové polévky by se měly objevovat v zimním jídelníčku každý den. Vhodná je také větší konzumace masa, tepelně upravená zelenina a různé obilné kaše. Používání většího množství cibule, česneku a křenu by mělo být samozřejmostí.

Zelenina v zimě

Přesto, že máme v zimě k dispozici méně zeleniny, měli bychom ji jíst denně. Naši předci jedli jen tu, která se dala dobře uskladnit. My si dnes naštěstí můžeme koupit i zeleninu z dovozu. A jakou zelenu si vlastně v zimě dopřát? Nejlepší je kořenová zelenina, zelí, kapusta, dýně, pórek, kadeřavá kapusta … kterou konzumujeme raději teplou. Skvělá je také krátkodobě kvašená zelenina, ta je nezbytným zdrojem vitamínu C a enzymů. Přednost dejte také zelenině dlouhodobě kvašené, jako je například kysané zelí.

Obiloviny a luštěniny

Z obilí používáme přednostně jáhly, pohanku, ječmen a oves, rýži volíme spíše kulatozrnnou, která má více jang energie než dlouhozrnná, ta se hodí více na léto. Pokud dostaneme chuť na kukuřici, raději ji kombinujeme s jinou obilovinou a volíme úpravu zapečení v troubě, která dodá další zahřívající energii této jinak spíše letní obilovině. Luštěninami v zimě nešetříme a můžeme si jich na talíř přidat trochu víc, než v létě.

Co se týče úpravy pokrmů, prodlužujeme dobu varu, více používáme pokličku, vývary vaříme dlouho, čímž teplo spolu s minerály zabudováváme do svého organismu. Můžeme si dovolit častěji péct a více používáme tlakový hrnec. Pokud jsme zdraví, můžeme pokrmy i častěji fritovat a používat tempuru.

Základem mnoha pokrmů v zimě by měly být i bylinky a koření vyvolávající pocity tepla, například skořice, vanilka, paprika, bazalka, hřebíček, oregano, rozmarýn nebo osvědčený pepř. V období chřipek určitě využívejte zázvor. Jeho termické schopnosti jsou nenahraditelné a navíc posiluje imunitu, působí protizánětlivě a vůbec je pro lidský organizmus velice prospěšný.

A na pití?

Na pití vyměňme studené nápoje za ty horké, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí. Horký čaj nastavený rumem je také pro dospěláky osvědčenou meduzínou. A med, hodně medu! Rozeznáváme několik druhů medů – med lipový, akátový, pohankový, jetelový, chrpový, řepkový, lesní a různé směsi medu … pokud každý den rozpustíme v horkém čaji 1-2 lžíce kvalitního medu, ten pak teplý vypijeme, dáme svému tělu přímo bojový arzenál proti chřipce a nachlazení. A také na citronovou šťávu nesmíme zapomenout, ta ve spojení s medem a teplým nápojem dokončí frontální útok na nemoci z podchlazení. Tyto ingredience by jsme měly konzumovat preventivně, nejen, když nás zabolí v krku!

Slovo závěrem

Dobře, vydatně a zdravě se najíst, hodně odpočívat, to je ten správný přístup, jak své tělo nedostat v zimních měsících dlouhodobě a nedobrovolně do postele. Na zimu bychom se měli trochu zklidnit, ubrat ze svých aktivit, ideálně si vybrat část dovolené a opravdu odpočívat. Existuje totiž rčení, které říká, že jak moc si v zimě odpočineme, tolik energie budeme mít zase na jaře a vůbec po celý rok.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy